Zaglądamy do Szczawnicy, gdzie trwają przygotowania do niezwykłej imprezy z wielkim garem w tle.
Już w sobotę pod patronatem Podhale24 odbędzie się wielkie gotowanie. Na placu przy dolnej stacji kolei na Palenicę rozpocznie się bicie rekordu Polski w ilości jagnięcego gulaszu. A o tym, że będzie to danie nie tylko wielkie i syte, ale przede wszystkim smaczne zapewnią kulinarne gwiazdy w osobie Mikołaja Reya, Kuby Wolskiego i wielu szefów kuchni szczawnickich restauracji. Bo tutejsza gastronomia jagnięciną stoi.Tymczasem do posmakowania jagnięcych rarytasów namawia nas Artur Majerczak, który na próbę sam już przygotował pyszną gicz jagnięcą oraz towarzyszący mu w gotowaniu burmistrz Bogdan Szewczyk oraz Katarzyna Mastalska, dyrektor Centrum Kultury Sportu i Promocji. Ślinka cieknie na samą myśl? To zapraszamy by obejrzeć krótki film będący przedsmakiem sobotniej imprezy.
Józef Figura