20.10.2014, 14:25 | czytano: 1213

XIV Konkurs Potraw Regionalnych w Stasikówce

Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury już po raz czternasty zorganizowali Konkurs Potraw Regionalnych. Współorganizatorami tegorocznej edycji byli również sołtys i rada sołecka sołectwa Stasikówka oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Stasikówce.
Potrawy oceniała Komisja Konkursowa w składzie:
1. Bronisław Stoch – Wójt Gminy Poronin
2. Andrzej Skupień – Wice-Starosta Powiatu Tatrzańskiego
3. Krzysztof Król – Łęgowski – Dyrektor Tatrzańskiej Agencji
4. Józef Pawlikowski – Bulcyk – Termy Szaflary
5. Agata Janczura – przedstawiciel sponsora firmy PRYMAT
6. Michał Pawlikowski – Bulcyk – prezes OSP Stasikówka
7. Ks. Zbigniew Syczik – proboszcz ze Stasikówki
8. Maria Dawidek – Przewodnicząca Rady Gminy Poronin
9. Maciej Szostak – prezes Podhalańskiej Lokalnej Grupy Działania
10. Helena Buńda – przedstawiciel Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury

W konkursie udział wzięło 6 drużyn: Stasikówka, Poronin, Bustryk, Kościelisko, Suchy Las i Mokrsko. Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Bustryk – 45 potraw, 5 ciast i 5 nalewek, zupa „sałota”, baranina z sosem czosnkowym i księżycami, kapusta z grzybami, kluski ze spyrkom, herbata z miodem i pokrzywami, wino,

Mokrsko – 8 potraw, 1 ciasto i 5 nalewek, polewka, kaczka po mokrzańsku, patison, karkówka z sosem ogórkowo-paprykowym, ciasto marchewkowe, księżycówka i malinówka,

Poronin – 58 potraw, 11 nalewek i 7 ciast, tarcioki, kluska babcyna, jagnięcina w sosie własnym rydzowym, kapusta wigilijna, przysamk teściowej, nalewka miodowa od Matuski, ciasto z płatków owsianych,

Suchy Las – 19 potraw, 3 ciasta i 8 nalewek, ślumpa z jajkiem, fasola z kapustom, marynowane serduszka, zielone fisze, obczesany biust, biały wulkan z owocami, jeżynówka,
Kościelisko – 24 potrawy, 2 ciasta i 2 nalewki, kociołek, zupa z rydzy, ponczek z grul, iglak, najlepsze nukanie, nalewka truskawkowa,

Stasikówka – 40 potraw, 6 ciast i 16 nalewek, dobre nukanie, grzybkowe kolano z kapustom, golonko z kapustom i grochem, pierogi z liseckami, nalewka z gwoździa, nalewka namiyntno.

Poszczególne nagrody przyznano:

Nagroda Wójta Gminy Poronin za najlepszą regionalną potrawę – tarcioki Helena Szwajnos z Poronina
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za najlepszą tradycyjną potrawę mięsną – sarenka murzańsko Anna Pawlikowska z Stasikówki
Nagroda Dyrektora GOK za najlepszą tradycyjną potrawę z baraniny – jagnięcina Anna Gał z Poronina
Nagroda Dyrektora Tatrzańskiej Agencji za potrawę ziemniaczaną – kociołek po góralsku Ewa Słodyczka z Kościeliska
Nagroda Przewodniczącej Rady Gminy Poronin za potrawę z kapusty – kotlik grzybkowe kolana z kapustom Zofia Majerczyk Stasikówki
Nagroda KASA STEFCZYKA – ciasto marchewkowe Renata Cieślak z Mokrska
Nagroda KASA STEFCZYKA – ślumpa z jajkiem Zenona Zys z Suchego Lasu
Nagroda KASA STEFCZYKA – kaczka po mokrzańsku Elżbieta Wyrembak z Mokrska
Nagroda od Macieja Szostaka - zielone fisze Antonina Nowak z Suchego Lasu
Nagroda od Prezesa OSP Stasikówka za najlepszą nalewkę - winko Halina Strączek z Bustryku
Nagroda od LUX DACH za najlepszą sałatkę – Jadwiga Jabłońska z Kościeliska
Nagroda Sołtysa Sołectwa Stasikówka - dla najmłodszej uczestniczki Katarzyny Rol z Bustryku
Nagroda od Term Szaflary za najlepszą zupę - sałota Anna Jarząbek z Bustryku
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – słodkość iglak tatrzański
Józefa Obrochta z Kościeliska
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość potraw Poronin
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT – największa ilość nalewek i jarmuż plebański Stasikówka
3 bony od Delikatesy u Tomka i wejściówki na Termy Szaflary – dla sołectwa Stasikówka za gościnność i nukanie
Nagroda specjalna za nalewkę namiyntnom Maria Kalata z Stasikówki
Nagroda specjalna za zupa rydzowa z Kościeliska
Nagroda dla Sołectwa Stasikówka za największą ilość nalewek

Źródło: materiały prasowe
Zobacz pełną wersję podhale24.pl