ZAKOPANE. Na Europejskich Targach Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na Najlepszy Produkt Spożywczy. Jury w składzie: Marcin Polus, Renata Wróbel, Jacek Ratajczak, Piotr Dziadkowiec, Regina Korczak-Watycha, Leszek Kawa i Janusz Filipczyk oceniło 52 produkty zgłoszone do konkursu.
Po burzliwych obradach przyznano następujące nagrody:W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego zwyciężył ser dojrzewający z kozieradką z Gospodarstwa Rolnego Joanna i Przemysław Nasarzewscy ze Strykowa.W kategorii produktów regionalnych pochodzenia roślinnego zwyciężył olej z pestek dyni produkowany przez firmę Sosta z Raciborza.
W kategorii napojów regionalnych zwyciężyła Nalewka Tatrzańska Litworówka z kwiatem z czarnego bzu produkowana przez firmę U Bafii z Poronina
W kategorii innych produktów najlepsze okazały się pierogi jagnięce z sosem borowikowym z Sichlańskiego Dworku z Murzasichla
Nagrody ufundowane zostały przez Okręgową Spółdzielnię Mleczarską Krasnystaw, Makro Cash&Carry, Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz Ośrodek Narciarsko-Rekreacyjny Harenda.
Ten dzień Festiwalu poświęcony był promocji Powiatu Jędrzejowskiego. Koła Gospodyń Wiejskich przygotowały lokalne smakołyki ziemi świętokrzyskiej, a na scenie we wiosce festiwalowej wystąpiły Korytniczanki oraz Rodzina Całków.
W wiosce festiwalowej prezentowała się również Państwowa Podhalańska Wyższa Szkoła Zawodowa w Nowym Targu, która poprzez zabawy i warsztaty prezentowała swoją ofertę edukacyjną.
Jedną z największych atrakcji dzisiejszego dnia był pokaz kuchni regionalnej i współczesnej w wykonaniu Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku i Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników. Podczas degustacji spróbować można było tradycyjnych potraw, m.in. zupy warmuz oraz tarcioków z kapustą.
Dziś, podczas Festiwalu Oscypka i Serów Wszelakich odbędzie się Paradę Gazdowską oraz konkurs na najlepszy oscypek.
oprac. rk-w/ zdjęcia Piotr Korczak