Najlepsi polscy szefowie kuchni organizują niezwykłą akcję, by wesprzeć kolegę, który uległ wypadkowi. Około 60 kucharzy z 200 osobowej ekipy wyruszyła z samego rana z Morskiego Oka na Rysy i tam przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe. Na dole odbędą się pokazy kulinarne, koncerty, jarmark i kwesta.
Za wszystkim stoi Stowarzyszenie Towarzystwo Pomocy Kucharzom Gastropiciel & Friends, z charyzmatycznym prezesem Leszkiem Murawskim.– Projekt polega na tym, że jedna ekipa, około 60 kucharzy wyruszy z samego rana z Morskiego Oka na szczyt Rysów i tam na szczycie przygotują na kuchenkach turystycznych steki wołowe – informuje Leszek Murawski, Szef Kuchni w gdańskiej Pyszotce, znany również jako Gastropiciel.
W tym samym czasie na dole w centrum Zakopanego odbędzie się jarmark kwestowy wraz z różnymi atrakcjami, muzyką na żywo, konkursami, pokazem live cooking, czyli gotowaniem na żywo. Będą koncerty solowe artystów i kapel popowych.
Na Kulturalnym Placu Niepodległości w Zakopanem zgromadzi się około 130-150 kucharzy, którzy będą wymieniać się informacjami, doradzać gościom, jak gotować smacznie i niedrogo, jak zaoszczędzić czas przy kuchni itp.
źródło: mat. prasowy