16.10.2017, 13:29 | czytano: 2539

XVII Konkurs Potraw Regionalnych w Suchem

W konkursie udział wzięło 11 drużyn: Suche, Murzasichle, Poronin, Stasikówka, Bustryk, Ząb, Golęcze Wianki, Zielątkowo Pieczona Pyra, Chludowo i Złotniki z Gminy Suchy Las oraz KGW Piechoty z gminy Padew Narodowa. Każda z nich przygotowała do 21 do 70 potraw i przekąsek.
Potrawy oceniała Komisja Konkursowa w składzie: Bronisław Stoch – wójt gminy Poronin, Grzegorz Wojtera – wójt gminy Suchy Las, Janusz Bik – przewodniczący Rady Gminy Padew Narodowa, Anna Król-Józaga – naczelnik Wydziału Edukacji, Kultury i Sportu Starostwa Powiatowego w Zakopanem, Piotr Skupień – OSP w Suchem, Agata Janczura – przedstawiciel firmy PRYMAT, Jan Gut – sołtys Suchego, Stanisław Staszel – przewodniczący Rady Gminy Poronin, Tomasz Lassak – dyrektor Koła ZP 45 Poronin w Chicago i Helena Buńda – dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury
Jury nagrodziło każde sołectwo uwzględniając ilość potraw oraz pomysłowość przygotowania:

Nagroda Wójta Gminy Poronin za „półmisek pasztetów” – Helena Szwajnos z Poronina
Nagroda Starosty Tatrzańskiego za „golonko z kapustą i kiszonymi jabłkami” – Maria Łukaszczyk z Murzasichla
Nagroda Dyrektora Gminnego Ośrodka Kultury w Poroninie za „jagnięcinę piecono z nutą jałowca” – Teresa Jędrol z Suchego
Nagroda Dyrektor Tatrzańskiej Agencji Rozwoju, Promocji i Kultury w Zakopanem za „policzki” Elżbieta Walkowiak ze Złotnik
Nagroda od Sołtysa Sołectwa Suche za „owieczki w runie leśnym” Urszula Ćwiertnia z Golęczewa
Nagroda ufundowana przez Ochotniczą Straż Pożarną z Suchego za „borsc na wędzonce” Zofia Łukaszczyk z Murzasichla
Nagroda od Przewodniczącego Rady Gminy Poronin oraz Radnych za „raciczki w kapuście” – Maria Kalata ze Stasikówki
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Gmina Padew Narodowa
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – I miejsce – Sołectwo Suche
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – II miejsce – Zielątkowo Pieczona Pyra
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Ząb
Nagroda specjalna od firmy PRYMAT za – III miejsce – Sołectwo Bustryk
Nagroda ufundowana przez Termy Szaflary –– za „ziemniaki nadziewane mięsem i ziołami” – Anna Gał z Poronina
Nagroda ufundowana przez Danutę i Jarosława Musielewicz – Sołectwo Ząb
Nagroda ufundowana przez Dolinę Tatr Izabela i Jacek Sikoń za „cud miód” – Ilona Cieślińska z Zielątkowa Pieczona Pyra
Nagroda ufundowana przez Fryzjerkowo Elżbieta Wiercioch za „karpackie flaki” – Anna Pawlikowska ze Stasikówki
Nagroda ufundowana przez Salon Fryzjerski Bogusław Salawa za „babcina prażucha” – Karolina Dybała z Chludowa
Nagroda ufundowana przez Tomasza Lassaka – za „jagnięcinę na podpinkach” – Halina Strączek z Bustryku

- Kuchnia i stół wraz z jadłem na nim stawianym są elementem kultury od zarania ludzkich dziejów. Tak jest i w naszej kulturze góralskiej. Podejmując swoich gości dzielimy radość swoich serc i pokazujemy to, co w kulturze kulinarnej Podhala jest szczególnie atrakcyjne, smaczne i zdrowe - podkreślają organizatorzy. - Organizując ten konkurs przywracamy sobie i naszym gościom tradycję naszej kuchni podkreślając jej walory. Cieszymy się, że jest źródłem wspólnej radości Organizatorów i gości. Cieszymy się radosną atmosferą tego konkursu i wspomnieniami smaków naszego dzieciństwa, kiedy nasze babcie i mamy dbały o nasze podniebienia, nasze zdrowie i nasze smaki. Nie do przecenienia jest również wymiar integracyjny tego spotkania. Gaździnom naszym i tym przybyłym z Suchego Lasu i Padwi Narodowej dziękujemy za kulinarne wspaniałości, za atmosferę gościny, radości i wzajemnego szacunku, gospodarzom za przyjęcie u siebie.

Organizatorami konkursy byku: Urząd Gminy Poronin wraz z Gminnym Ośrodkiem Kultury, a współorganizatorami tegorocznej edycji również ołtys Si Rada Sołecka Suche, Związek Podhalan Oddział Suche oraz Ochotnicza Straż Pożarna w Suchem.

oprac. r/ źródło: GOK Poronin
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl