Przez cały weekend na Placu Niepodległości w Zakopanem gościł Małopolski Festiwal Smaku, promujący najlepsze regionalne przysmaki pochodzące z naszego województwa.
Andrzej Polan i Adam Chrząstowski, wybitni szefowie kuchni i znawcy małopolskich specjałów, serwowali miłośnikom dobrego smaku między innymi: strogonowa z jagnięciny podhalańskiej, zielononóżkę kuropatwianą w towarzystwie fasoli „Piękny Jaś”, karpia zatorskiego z jabłkiem łąckim oraz ciasto drożdżowe z białą kiełbasą i bryndzą podhalańską. Pełna energii i uśmiechu blogerka kulinarna i finalistka Masterchefa Sylwia Ładyga przez cały weekend zachęcała do degustacji owocowych grzańców i ciepłych przekąsek przygotowanych z tego, co w Małopolsce najlepsze.Każdy, kto miał ochotę zabrać ze sobą kulinarną pamiątkę z ferii zimowych, mógł zaopatrzyć się na stoiskach małopolskich wystawców m.in.: w smakowite miody, wędliny, słodycze, sery, soki, ręcznie tłoczone oleje, ryby i przetwory.
Poza licznymi kulinarnymi atrakcjami nie zabrakło też świetnej rozrywki i ducha zdrowej rywalizacji, a to wszystko dzięki licznym zabawom i konkursom z nagrodami dla dzieci i dorosłych.
Specjalna, zimowa edycja festiwalu była zapowiedzią letniego cyklu imprez, które po raz 14 zostaną zorganizowane w małopolskich miastach.
Inf. prasowa, zdjęcia: Piotr Korczak