13.08.2018, 19:17 | czytano: 2536

Ogromne zainteresowanie targami produktów regionalnych (zdjęcia)

Fot. Piotr Korczak
Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych upłynął pod znakiem pięknej, słonecznej pogody, która sprawiła, że do targowej wioski zawitało kilka tysięcy osób.
Podobnie jak wczoraj, także i dziś przez cały dzień można było wziąć udział w warsztatach. Wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć jak wygląda obróbka wełny, nauczyć się robić ozdoby z bibuły u Zofii Majerczyk-Owczarek.
O doznania smakowe drugiego dnia targów zadbały członkinie Koła Gospodyń Wiejskich z Kościeliska, które przygotowały moskole oraz tradycyjną, przednówkową zupę „Warmuz”, którą przyrządza się z gotowanych liści scyrboka i dzikiego kminu. Gotowana może być na wodzie, serwatce lub maślance. Podawać ją trzeba z gotowanymi ziemniakami.

Tematem przewodnim drugiego dnia targów była Portugalia. Za sprawą dwóch Portugalczyków - Jose Moreno i Ricardo Silva, właścicieli firmy A Mesa, przenieśliśmy się do tego pięknego kraju. W programie prezentacji znalazły się popisy kulinarne kucharza Hugo Ramosa, pracującego w 5-gwiazdkowym hotelu Hotel Pestana Cidadela Cascais, oraz występ Kingi Rataj – znana w Portugalii i w Polsce fadistki, która swoimi wykonaniami nostalgicznych portugalskich pieśni porusza widzów i znawców muzyki. W jej repertuarze znajdują się zarówno autorskie utwory, jak i oryginalne interpretacje pieśni czołowych wykonawców fado – m.in. królowej fado Amálii Rodrigues czy Dulce Pontes. Podczas rozmów i degustacji, które prowadził Marcin Subotowicz, spotkaliśmy się z miłośnikami Portugalii, którzy opowiedzieli o
jej historii i kulturze.

Na Targowej scenie wystąpili również: Zespół „Małe Podhale” z Jurgowa oraz Mali Holni z Sierockiego.

materiał prasowy targów - oprac. pk / zdj. Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl