11.08.2019, 22:17 | czytano: 3926

Otwarcie Europejskich Targów Produktów Regionalnych (zdjęcia)

ZaKOPANE. Za nami pierwszy dzień wielkiego święta tradycji. Na Górnej Równi Krupowej rozpoczęły się Europejskie Targi Produktów Regionalnych. Tegoroczne, dziesiąte już wydarzenie otworzył starosta tatrzański Piotr Bąk.
- Można powiedzieć, że dziś wszystkich nas pochłania taki moloch globalizacji - gdzie byśmy nie byli, wszystko jest takie samo w Europie. Jednak w różnych regionach, zwłaszcza górskich istnieją produkty regionalne, istnieje regionalna wytwórczość i kuchnia. Istnieją ludzie, którzy kultywują tradycję i kulturę ludową, którzy są wierni przekazowi otrzymanemu od przodków. Myślę, że jest to coś pięknego. X już jubileuszowe Europejskie Targi Produktów regionalnych to takie spotkanie z regionalnym produktem, wytworem ludzkiej pracy, który pokazuje tożsamość regionu, która jest bardzo ważna - podkreślał starosta.
W targowej wiosce jak co roku organizatorzy przygotowali wiele atrakcji. Dzień rozpoczął się od promocji książki „Marsz, marsz Batory” w Zarembku Tradycji. Literackiej uczcie towarzyszyła degustacja kuchni zakopiańskiej restauracji Villa Toscana. Tradycyjnymi produktami częstowało także Koło Gospodyń Wiejskich w Kościelisku, Cafe Zieleń, Gospodarstwo Rolne Róż i S-ka oraz firma Develey.

Ciekawym punktem dzisiejszego dnia była konferencja nt. Tradycyjnego i nowatorskiego przepisu na góralską kwaśnicę. Najpopularniejsza góralska zupa przygotowana została w wiekim kotle przez kucharzy z Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Kościelisku.

Wieczór zakończył się żywiołowym koncertem Hanki Rybki z zespołem.

inf. prasowa, fot. Piotr Korczak
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
stachu12.08.2019, 09:15
Budy ustawią na tarwniku i to są targi europejskie ,marna impreza
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl