12.08.2019, 16:00 | czytano: 3268

Małopolski Festiwal Smaku w Krościenku (zdjęcia)

W Krościenku nad Dunajcem, na terenie „Amfiteatru pod Wierzbą” odbył się kolejny smakowity i pełen rodzinnych atrakcji dzień - Małopolski Festiwal Smaku.
Uczestników kulinarnego spotkania powitał marszałek województwa Witold Kozłowski, któremu towarzyszyli: senator RP Jan Hamerski, poseł na Sejm RP Jan Duda oraz gospodarz gminy, wójt Jan Dyda.
Tegoroczna edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku organizowana pod hasłem „Na polu smakuje lepiej” daje możliwość skosztowania tego, co od zawsze jest w Małopolsce najsmaczniejsze. Tym razem festiwalowymi pysznościami raczyli się mieszkańcy Krościenka nad Dunajcem i okolicznych miejscowości, a także turyści.

- To już piętnasta edycja Małopolskiego Festiwalu Smaku. W tym roku te nasze spotkania, na których mamy możliwość prezentować nie tylko regionalne produkty ale również te, całkowicie lokalne, przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, odbywają się w dziewięciu różnych miejscach na terenie Małopolski. Promujemy potrawy lokalne i zapraszamy na kosztowanie proponowanych dziś kulinarnych smakołyków - mówił marszałek Witold Kozłowski.

Do kół gospodyń wiejskich oraz lokalnych producentów skierowane były festiwalowe konkursy. Pierwszą nagrodę zdobyły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Szlembarku za zupę pęczak z grochem na żeberkach wędzonych. Jury przyznało aż cztery wyróżnienia. Otrzymały je: Stowarzyszenie Kobiet Pienińskich za jagnięcinę w warzywach oraz koła gospodyń wiejskich: w Hubie (żeberka na młodej kapuście), w Sromowcach Wyżnych (fizoły ze śliwkami) oraz w Kluszkowcach (gulasz czorsztyński). Spośród propozycji lokalnych producentów hitem okazały się owoce róży pomarszczonej w syropie zgłoszone do konkursu przez Gospodarstwo Rolne Róże i Spółka. Wyróżnione zostały miód ze spadzi liściastej (Pasieka Morawskich) oraz bryndza owcza (Wyroby u Tylków).

Podczas specjalnych pokazów gotowania Andrzej Polan, przygotował niespodziankę w postaci dań, których składnikami były oczywiście lokalne produkty tradycyjne i regionalne, czyli m.in.: fasola "Piękny Jaś", świeże kurki, pyszne regionalne sery oraz suszone śliwki.
Oprócz uczty dla podniebienia, na Małopolskim Festiwalu Smaku na wszystkich uczestników czekały dodatkowe atrakcje, wśród których znalazły się m.in. strefa zabaw dla dzieci, pamiątkowe zdjęcia w gif-budce oraz występy m.in.: Orkiestry Dętej Ochotniczej Straży Pożarnej w Krościenku nad Dunajcem, Zespołu Regionalnego Krościenczanki, Śpasy, „Małe Pieniny”, Zespołu Music Break oraz Chóru Flisackiego. Na finał do wspólnej zabawy zaprosiły publiczność kabaret Truteń i grupa Trebunie Tutki.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, oprac. r/
Może Cię zainteresować
komentarze
Typ15.08.2019, 16:03
Jak się widzi niektórych polityków to człowiek ma odruch odwrotny do połykania. To tyko dobra zmiana a o smaku trzeba zapomnieć.
maverick13.08.2019, 22:27
dosyć: Nie tylko dla Nowego Targu nic nie robią.
dosyć12.08.2019, 19:54
Za taki numer nikt z Nowego Targu na Jana i Annę nie będzie głosował .
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl