Procedura związana z wnioskiem o wpis lokalnych przepisów kulinarnych na Listę Produktów Tradycyjnych trwała kilka miesięcy. Teraz już Gulasz czorsztyński oraz Krzun wielkanocny zostały oficjalnie zatwierdzone przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, jako produkty tradycyjne.
Na ministerialną listę produktów tradycyjnych trafić mogą tylko te potrawy, których jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikają ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Metody te muszą być wykorzystywane minimum od 25 lat. Jak informuje Artur Majerczak, dyrektor Centrum Kultury Gminy Czorsztyn - „wykonano sporą pracę, by udokumentować historię każdego z przepisów. Współpracowano z etnologiem panią Dorotą Majerczyk oraz dyrektor Muzeum Pienińskiego im. Józefa Szalaya panią Barbarą Węglarz, a także przeprowadzono wiele rozmów ze starszymi gospodyniami, by spełnić ministerialne wymogi” .opr. Aneta Markus