NOWY TARG. W Muzeum Podhalańskim im. Czesława Pajerskiego otwarta została dziś wystawa zatytułowana "Z życia pasieki. Rzecz o pszczelarstwie". Podczas wernisażu z udziałem dzieci - mistrz Stanisław Kowalczyk opowiadał o pracy pszczelarza w ciągu całego roku.
Pszczoły miodne zbierają nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem i zapylają rośliny. Albert Einstein powiedział kiedyś, że jeśli pszczoły znikną, człowiekowi pozostaną cztery lata życia". Nie jest to żadna przesada. Blisko połowa produktów spożywczych powstaje przy współudziale pszczół. Ba, odkrycia i badania doprowadziły do powstania nowej gałęzi medycyny naturalnej, zajmującej się leczeniem przy pomocy produktów pszczelich, czyli apiterapii. Do produktów pszczół miodnych należą: miód, wosk, mleczko pszczele, kit pszczeli, jad pszczeli i pierzga. Stanisław Kowalczyk oprowadzając po ekspozycji opowiadał o budowie typowego drewnianego ula, ramek, o tym jak gromadzony jest miód. Na wystawie zgromadzono także dawne sprzęty pszczelarskie.
Ekspozycja czynna będzie do 6 czerwca br.
s/ zdj. Szymon Pyzowski