18.07.2023, 18:18 | czytano: 4447

50. Konkurs Potraw Regionalnych w Łopusznej (zdjęcia)

Fot. Szymon Pyzowski
Kilkaset potraw, przysmaków i napojów przygotowały gospodynie z kół gospodyń wiejskich z gminy Nowy Targ na 50. Konkurs Potraw Regionalnych, który w niedzielę odbył się przy Gminnym Ośrodku Kultury w Łopusznej.
Jako pierwsza potrawy oceniała komisja w składzie: przewodnicząca Małgorzata Gurgul – kierownik PZDR Nowy Targ, wicestarosta nowotarski Bogusław Waksmundzki i sołtys wsi Nowa Biała Krystyna Węglarz. Komisja smakowała i oceniała 291 potraw, biorąc w ocenie pod uwagę: wystrój stoiska, walory smakowe serwowanych potraw, wykorzystanie produktów miejscowych, formę prezentacji przygotowanych potraw.
Jury postanowiło wyróżnić następujące potrawy:

KGW Nowa Biała:
- śviećkowa polywka z knedlami, langosie, bryndzowe haluśki, ciasto syrnik, herbata ziołowa

KGW Rogoźnik:
- knedliczki z gulasiym wołowym, sałata na borscu, kapusta ze swojskim grochym, placek z rabarbarym, herbata miyntowo

KGW Gronków:
- kloska wolowato, krolik po nasymu, jagnięcina z grochym i krupami, ciasto z agrestym, lemoniada z kwiatu z cornego bzu

KGW Waksmund:
- piyrogi z bryndzom, zupa śliwkowo z hałuskami, snycelki z chlebym razowym, szarlotka, sok z pokrzywy

KGW Lasek:
- sosovicova polievka, kacka z kloskami, kloska z wątróbkom, ciasto drozdzowe, kompot wiśniowy

KGW Ludźmierz:
- chłodnik z botwinkom, baranina, placki z kalarepy, kruche z owocami, napój z pokrzywy

KGW Pyzówka:
- jagnięcina z warzywami, kloski sierściane z gęsinom, kotlety jaglane, jagodzianki, napój z pietruski

KGW Krempachy:
- gulaś segedyński z knydlom, plucka z jagniyńcia, fizoły na słodko, ciasto owocowe, herbatka lipowo

KGW Morawczyna:
- piyrogi „ przysmak słowacki”, śtuka z lasu, kloski kasiate, babka zawijano z kakałym, napar z bozego drzywka

Druga komisja obradowała w składzie: przewodnicząca Józefa Guziak – wiceprzewodnicząca Rady Powiatu, sołtys wsi Dursztyn Stanisława Sołtys oraz Wiesław Parzygnat – zastępca wójta gminy Nowy Targ. Komisja zwracała uwagę na wygląd stołu, estetykę i formę podania potraw. Istotny był również dobór tradycyjnych składników potrawy oraz strój gospodyń serwujących dania. Ocenie podlegałoy 324 potrawy (łącznie z napojami i słodkościami). Komisja postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

KGW Dębno:
- zupa marchwianka na gicolach, kacor nadziany, kloski pogranicza, kołoc, uśmiech teściowej, chlebek cynamonowy, krachel, mięta na ból brzucha

KGW Długopole:
- dzik piecony, kloska krupiato, borsc ze sałatom, babka majonezowo, babka kwiotek, herbata z żurawiną
KGW Dursztyn:
- macianka z wontrobkom i kapustom kisonom, gałuski z bockiym i bryndzom, cesnakova polievka- polewka cosnokowa z grzankami, gruszkowa poezja, ciastka ze skwarckami, ukojenie z grusek, wodogrzmot ciotki Jagniyski, zwyrtac dziadka Jyndrzka

KGW Harklowa:
- kloski z majerankiem, bigos horkloski, chrzanowka, ciasto z borowkami, naleśniki z syrym, racuchy, sok z kwiotkow z cornego bzu, syrop z miynty

KGW Krauszów:
- kotlety z biołyj kapusty i miysa, zoproska kminkowo, blok czekoladowy, syrnik, herbata lipowo z imbirem, kompot z owoców i rabarbaru , demikat-zupa bryndzowo słowacka

KGW Łopuszna:
- korpiele z gęsinom, hałuski z bryndzom i skwarkami, nadziewka łopuśniańsko, ciasto z porzeczkom, ciasto drozdzowe z marmuladom, makiem i kakałem, napoj z aronii i lipy, napoj z miynty, lipy i maliny

KGW Obidowa:
- kulki z miysa z kaszom i sosym z grzybow leśnych, dziamka babki Klukowej, kloski leniwe jak niektóre chłopy, rogaliki z różom, kruche z borowkami, napoj ziołowy, napoj jaśminowy

KGW Ostrowsko:
- piyrogi z pokrzywom i syrym, bimbołki ze spyrkom, tort chlebowy, ciastko dla lubego, ciasto uciyrane, napoj carownicy, szampan jubileuszowy

KGW Szlembark:
- kloski mysiate, piyrogi z bobym, świniorki, zupa fuzolovica-potrawa z pogranicza polsko-słowackiego, chlyb na kapuście w kształcie serca, jagodzianki, sernik malinowy, lemoniada.

Obie komisje konkursowe przyznały 5 wyróżnień za potrawy z pogranicza Polsko-Słowackiego:

2 wyróżnienia od przewodniczącego Rady Związku Euroregion TATRY w Nowym Targu dla:
- KGW Nowa Biała, KGW Dursztyn
3 wyróżnienia od Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach dla:
- KGW Krauszów, KGW Morawczyna, KGW Lasek

Dodajmy, iż oprócz konkursu potraw, podczas imprezy odbyło się wiele wydarzeń. M.in. odbyło się wręczenie odznaczeń Zasłużony dla Gminy Nowy Targ, występ zespołów regionalnych z Łopusznej i Dursztyna, kabaretowej grupy ze Śląska, był koncert kół gospodyń wiejskich, a na finał występ Kabaretu Pod Wyrwigroszem oraz zabawa z zespołem z Boliwii.

r/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Isobel08.09.2023, 08:04
Czy osoba prowadząca jednoosobową działalność gospodarczą może ogłosić upadłość konsumencka?

Have you ever thought about publishing an e-book or guest authoring on other sites?
I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work.
If you are even remotely interested, feel free
to send me an e-mail. Jak zgłosić swoją wierzytelność w
postępowaniu upadłościowym?
W.w21.07.2023, 10:19
Ta "śtuka z lasu" to co? Cyzby któryjsi gospodyni chłop polowoł na zwiyrzynke w lesie? Sprowdzić babie zamrażarki w chałupie, pewnie wypchane dziczyzną na maxa:/ A zwierząt w lasach jak na lekarstwo
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl