24.04.2016, 13:30 | czytano: 2076

Och te „pampuski”...

arch. szkoły
Kwiecień to czas podsumowania projektu realizowanego przez siedmioosobową grupę uczniów II klasy Zespołu Szkół we Frydmanie. „Tradycyjne potrawy Frydmana” okazały się tematem motywującym uczniów do badania przeszłości kulinarnej mieszkańców wsi, a wytworem konsultacji i jednoczesnych obserwacji starszych mieszkańców Frydmana podczas przyrządzania potraw stała się książka zawierająca przepisy kulinarne.
Innowacyjnym przedsięwzięciem niewielkiej grupy uczniów Zespołu Szkół we Frydmanie okazało się przygotowanie kulinarnej broszury zawierającej tradycyjne przepisy mieszkańców Frydmana.
Na podstawie wnikliwych rozmów z najstarszymi mieszkańcami wsi, a także wiedzy wyniesionej z domu rodzinnego, grupa uczniów w składzie: Lena Brzyżek, Anna Iglar, Patrycja Pietraszek, Anna Brynczka, Sara Dudas, Laura Miechura i Bartłomiej Kutarnia pod opieką nauczyciela języka polskiego Marii Magdaleny Kulikowskiej przez okres kilku miesięcy pracowała nad kształtem i obudową regionalnej książki kucharskiej.

Wbrew pozorom nie była to łatwa praca, ponieważ polegała na badaniu przeszłości poprzez wnikliwe obserwacje. Młodzież, zaciekawiona tematyką, a zarazem poznawczym charakterem pracy, podjęła trud realizacji, który zaowocował ciekawymi wytworami. Dodatkowo frydmańska młodzież w ramach Konkursu wiedzy o Frydmanie i okolicy przygotowała poczęstunek złożony z niektórych tradycyjnych potraw Frydmana. Ta część projektu wymagała od uczniów najwięcej pracy. Na stole znalazły się takie dania jak: „macianka”, „kwaśnica na wędzonym żeberku”, „chrzon”, „moskole”, „gałuski”, czy „pampuski”.

Wszyscy, którzy mieli okazję spróbować specjałów kuchni frydmańskiej, byli zachwyceni, młodzież zaś czuła satysfakcję z dobrze wykonanego projektu.

źródło: szkoła
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl