ZAKOPANE. Czwartego Dnia Europejskich Targów Produktów Regionalnych rozstrzygnięty został konkurs na najlepszy produkt tegorocznej imprezy. Po burzliwych dyskusjach Jury pod przewodnictwem Rafała Dorociuka wybrała zwycięzców w czterech kategoriach.
Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego" 1. Bacówka u Bucka za "Stary Syr”
2. Serfarm za ser długodojrzewający "Kaszubski Chłop”
3. Adam Kuros za bunc podwędzany Kategoria "Produkty regionalne pochodzenia roślinnego"
1. Tłocznia Owoców Pawłowski za pokrzywę zatapianą w soku jabłkowym
2. Sosta za olej z pestek dyni
3. Małgosia za chałwę turecką z bakaliami.
W kategorii "Napoje regionalne"
1. Agencja Handlowa Rafa za wino Szent Tomasz Tokaj Furmint
2. Stacja Winiarska za wino z czarnej porzeczki
3. Commercio za herbatę zieloną liściasta.
W kategorii "Inne produkty regionalne, w szczególności łączące produkty zwierzęce i roślinne"
1. Tradycyjna Chata za krówkę miodową
2. Smaki Gościńca za pierogi gryczane
3. ZPC Flisan za wafle serowo-paprykowe
Jury przyznało również dwa wyróżnienia: firmie Gawor za kiełbasę piaszczańska oraz firmie Izi za nalewkę ciechocińską z kwiatów czarnego bzu.
pk/ zdj. Piotr Korczak