26.10.2018, 14:59 | czytano: 1895

"Aż miło na duszy, jak świeży chleb puszy". Święto chleba w ZSCKR (zdjęcia)

arch. szkoły
Co roku o tej samej porze w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu pachnie świeżym chlebem. Tegoroczna, dziesiąta już edycja „Święta Chleba” w ramach kampanii „Tydzień dobrego chleba i zdrowego stylu życia” zgromadziła na Kokoszkowie liczne grono zwolenników chleba na zakwasie.
Przygotowania do uroczystości trwały przez kilka dni, a zapach wypiekanego chleba roznosił się po całej szkole już od samego rana. Podsumowanie całej akcji odbyło się 25 października 2018 r.
Po oficjalnym powitaniu gości, pan Dyrektor Marian Nowak odczytał list od Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który przekazał wyrazy uznania dla całej społeczności szkolnej i podkreślił, iż „chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, jest jednym z najstarszych a zarazem najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Jest także ważnym i nieodłącznym elementem naszej polskiej kultury i tradycji. Chleb przez wieki stał się nie tylko symbolem pożywienia, ale i symbolem życia.”

Głos zabrali również zaproszeni goście, Sekretarz Miasta Nowy Targ pani Stanisława Szołtysek, pani Anna Paluch - Poseł na Sejm RP oraz pan Karol Zachwieja - przedstawiciel Małopolskiej Izby Rolniczej.

W pięknie przygotowanej sali, centralne miejsce zajmował staropolski stół z pajdami chleba i tradycyjnymi dodatkami – smalec, zeszklona cebulka, kiszone ogórki. Dodatkowo został przygotowany bufet kanapkowy, na którym serwowano kanapki udekorowane różnymi dodatkami. Wszystkie chleby na „chlebowe święto” młodzież wypiekała na szkolnej kuchni pod kierunkiem nauczycieli gastronomii pani Teresy Wrocławiak i pani Doroty Kościelniak. Całą uroczystość prowadziła z pełnym profesjonalizmem i swobodą pani Halina Galas.

Na spotkaniu degustowano chleb zarówno na zakwasie żytnim, jak i pszennym: typowe pieczywo pszenne, mieszane (pszenno – żytnie), orkiszowe oraz chleby z dodatkami – wieloziarnisty, z żurawiną, z suszonymi śliwkami, z czosnkiem niedźwiedzim, z suszonymi pomidorami z prażoną cebulką, z czarnuszką, z orzechami, pojawiło się również kilka chlebów szpinakowych i dyniowych. Ucztą dla podniebienia i dopełnieniem całości były smakowite dodatki do chleba, tj. smalec, pasty twarogowe (ze szczypiorkiem, pomidorami, rzodkiewką), gulasz do smarowania pajd chleba, kiełbasa podsmażana, zeszklona cebula oraz masło.

Jednym z głównych punktów uroczystości był Szkolny konkurs pt. „Dlaczego chleb na zakwasie jest zdrowy? Uczniowie podczas kilkuminutowych scenek w sposób humorystyczny promowali zdrowy styl życia i mieli za zadanie przekonać wszystkich zaproszonych gości i całą społeczność szkolną do spożywania tylko zdrowego chleba.
Komisja konkursowa w składzie: Marian Nowak dyrektor szkoły, Regina Leja - nauczyciel z ZSCKR oraz Pani sekretarz Stanisława Szołtysek po krótkiej naradzie zgodnie przyznali, iż cele konkursu zostały zrealizowane. Ostatecznie wyłoniono 4 zwycięskie drużyny; I miejsce zajęła drużyna z klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych. Pan Karol Zachwieja wręczył wszystkim zwycięskim drużynom nagrody ufundowane przez Małopolską Izbę Rolniczą. Dodatkowo zwycięska drużyna zasiadła przy suto zastawionym stole, przygotowanym specjalnie w ramach nagrody za zajęcie I miejsca.

Na zakończenie uroczystości przedstawiciele wszystkich klas otrzymali świeży, pachnący chleb na zakwasie do degustacji, tak aby każdy pamiętał o „Święcie Chleba”. Zaproszeni goście nie szczędzili pochwał smakując przygotowane specjały.

Podsumowując to wyjątkowe spotkanie organizatorzy przyznali: organizując co roku „Święto chleba” nie pozwalamy młodzieży zapomnieć o wartościach odżywczych razowego chleba, ale przede wszystkim nie pozwalamy zapomnieć o szacunku dla chleba. Dziś do wypieku chleba używa się mnóstwa dodatków chemicznych i nie ma on tych wartości, które winien mieć. Chleb łatwiej dostępny, nie wzbudza szacunku, jak wszystko, co łatwo przychodzi.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl