01.03.2019, 16:06 | czytano: 1596

„Tłusty czwartek” w ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, a ten, kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w Tłusty Czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu tradycji stało się zadość. W czwartkowy dzień całej społeczności szkolnej towarzyszyły cieplutkie i pachnące pączki. Wszyscy raczyli się lukrowanymi i pięknie zdobionymi pączusiami. Pysznym dodatkiem do pączków były posypane cukrem pudrem tradycyjne faworki.
Czwartkowe słodkości cieszyły podniebienie dzięki pracowitości i kreatywności uczniów z klas gastronomicznych tj. klasy I technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz kl. I branżowej szkoły I stopnia – kucharz. Uczniowie smażyli, a następnie pięknie dekorowali paczki pod kierunkiem p. Teresy Wrocławiak i p. Doroty Kościelniak. Obie panie są mistrzyniami w temacie pączków i po raz kolejny udowodniły, że doświadczenie w parze z „lasem rąk chętnych do pracy” zawsze przynosi efekty, w tym wypadku „przepyszne efekty”.

Praktycznie wszyscy włączyli się w „Szkolne święto pączka”. Jedni smażyli, inni degustowali, a jeszcze inni profesjonalnie serwowali kawkę, która wybornie smakowała z pączkami i faworkami. Szkolny barek w czwartek tętnił życiem. "Szefowali" w nim uczniowie z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy ukończyli kurs barmański i z dumą prezentowali swoje umiejętności, profesjonalnie serwując kawę z ekspresu oraz herbatę.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl