04.06.2019, 23:21 | czytano: 1819

ZSCKR Nowy Targ w …. Kanadzie (zdjęcia)

arch. szkoły
Miejski Ośrodek Kultury w Nowym Targu powrócił do tradycji organizowania "Spotkań z kulturą". Tym razem w dniach 29-31 maja 2019 r. udaliśmy się do Kanady. Były to trzy dni ze smakami, zapachami, filmami i tradycjami tego kraju.
Tradycyjnie już, w ramach współpracy, oprawę kulinarną kanadyjskiego święta przygotowali przedstawiciele z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Uczniowie z technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych serwowali kanadyjskie przysmaki, które wcześniej przygotowali na szkolnej kuchni z nauczycielami p. Dorotą Kościelniak i p. Robertem Stankiem. W menu wieczoru znalazły się między innymi: tarty, szarlotka kanadyjska oraz klopsy z żurawiną i zapiekanka z ziemniaków. Dodatkowo uczennice z klasy II a technikum żywienia i usług gastronomicznych przygotowały bufet w stylu kanadyjskim i zachwycały przybyłych gości doskonałymi umiejętnościami w live cookingu. Na bieżąco sporządzały typowy przysmak kuchni kanadyjskiej, czyli pancake z syropem klonowym.
Naszym uczennicom w spotkaniu z kulturą kanadyjską towarzyszył pan Łukasz Fudala.

Sztuka gotowania nie jest nam obca i w drodze na szczyt gastronomicznej kariery z przyjemnością razem z MOK Nowy Targ przecieramy kulinarne szlaki i dzielimy się swoimi umiejętnościami.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl