14.04.2022, 16:12 | czytano: 2252

Greckie praktyki uczniów ZSCKR w Nowym Targu (zdjęcia)

arch. szkoły
Przez dwa tygodnie marca uczniowie Technikum Technologii Żywności oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych odbywali praktyki zawodowe w miejscowości Neos Panteleimonos w słonecznej Grecji.
Praktyki realizowane były w ramach programu ERASMUS+ pt.; „Uczniowie ZSCKR odkrywają Europę” we współpracy z Polsko-Grecką Izbą Handlową.
To były bardzo intensywne dwa tygodnie, w trakcie których młodzież zgłębiała tajniki greckiej kuchni, planowała menu według którego przygotowywała potrawy i napoje, opracowywała ofertę usług gastronomicznych, a także podejmowała działania mające na celu promocję restauracji. Dodatkowo uczniowie mieli okazję na podniesie swoich kompetencji językowych, poznanie kultury oraz tradycji greckiej.

Niewątpliwie był to czas pełen przygód niezapomnianych spotkań, ciekawych wycieczek, a przede wszystkim doskonalenia umiejętności zawodowych. Ugruntowana wiedza oraz nabyte doświadczenie zaowocowały opracowaniem materiałów w języku angielskim m.in. książki kucharskiej z tradycyjnymi greckimi przepisami.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl