W Swarożynie tematem przewodnim II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” były „MONOPORCJE”. Zadaniem uczestników było sporządzenie efektownego deseru w postaci MONOPORCJI o wadze 80-120 g w ilości 5 sztuk według tradycyjnej receptury i autorskiego pomysłu z nieprzetworzonych wcześniej produktów.
Triumfatorem tegorocznej edycji Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” została drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Kinga Budz i Wiktoria Czajka, uczennice z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności; zajęły I miejsce za przygotowanie deseru „Kokosowy zawrót głowy”.Deser dosłownie rozpływał się w ustach i zachwycił Komisję Konkursową walorami smakowymi, dekoracją i sposobem podania.
MONOPORCJE to najnowocześniejszy styl podania deseru, niesamowite połączenia smaków i struktur.
Opiekun konkursu: Wiesława Staroń
źródło: ZSCKR Nowy Targ