28.03.2024, 17:43 | czytano: 1668

A na deser... - słodkie zwycięstwo ZSCKR Nowy Targ (zdjęcia)

arch. szkoły
W Swarożynie tematem przewodnim II Ogólnopolskiego Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” były „MONOPORCJE”. Zadaniem uczestników było sporządzenie efektownego deseru w postaci MONOPORCJI o wadze 80-120 g w ilości 5 sztuk według tradycyjnej receptury i autorskiego pomysłu z nieprzetworzonych wcześniej produktów.
Triumfatorem tegorocznej edycji Konkursu Gastronomicznego „A na deser…” została drużyna z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu. Kinga Budz i Wiktoria Czajka, uczennice z klasy II technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności; zajęły I miejsce za przygotowanie deseru „Kokosowy zawrót głowy”.
Dziewczyny przygotowały MONOPORCJE, która składała się z żelki mango -marakuja połączonej z ganache czekoladowym i dakłasem kokosowym, zanurzonej w musie kokosowym, oblanej polewą lustrzaną, podanej na czekoladowym sable i udekorowanej białą czekoladą oraz własnoręcznie przygotowanym rafaello.

Deser dosłownie rozpływał się w ustach i zachwycił Komisję Konkursową walorami smakowymi, dekoracją i sposobem podania.

MONOPORCJE to najnowocześniejszy styl podania deseru, niesamowite połączenia smaków i struktur.

Opiekun konkursu: Wiesława Staroń

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl