05.09.2024, 23:45 | czytano: 3498

Pięciu mistrzów kuchni, siedem dań i smaki, które długo zostają w pamięci

Fot. BUKOVINA Resort
Dziesiąta edycja Nocnego Gotowania w restauracji WIDOK w Bukowinie Tatrzańskiej cieszyła się dużym zainteresowaniem wśród lokalnych miłośników wykwintnej kuchni. Pięciu mistrzów kuchni przygotowało siedmiodaniową kolację degustacyjną. Na talerzach pojawiły się tradycyjne i znane produkty, ale w niezwykłych aranżacjach. Restauracja po raz kolejny przygotowała dla swoich gości coś wyjątkowego.
Szefowie kuchni, wielokrotnie nagradzani laureaci konkursów, kucharze ceniący tradycyjną i eksperymentalną kuchnię, pozwolili swoim gościom wyruszyć w kulinarną podróż przez najlepsze smaki Polski, od Kaszub po Podhale. Szef bukowiańskiej restauracji Marcin Gruszka i jego goście - Tomasz Ziółkowski, Maciej Hippler, Bartosz Peter oraz gość specjalny Dawid Grucel - zaskoczyli ich swoimi kulinarnymi propozycjami.


W wieczornym menu znalazły się: amuse bouche, tatar z kaszubskiego pstrąga, łódzkie prażoki, jesiotr, sorbet, kaczka z botwiną, a na deser bułeczka drożdżowa oraz Petit Fours. Smaki i aromaty potrwa podkreślały wina serwowane do każdego dania - włoskie, hiszpańskie i francuskie.



Dla jednych odkryciem był dressing z liści nasturcji, dla innych sorbet z limonki z wyciągiem z kosodrzewiny, dla kolejnych tradycyjne łódzkie prażoki faszerowane nóżkami wieprzowymi.



Wszystko, oczywiście, w eleganckiej oprawie, piękne podane, z obsługą kelnerską na najwyższym poziomie. Warto czasami wziąć udział w takim wydarzeniu, choćby po to, aby przypomnieć sobie, że istnieje coś takiego jak kuchnia na naprawdę wysokim poziomie. I nie chodzi tylko o wysokość nad poziom morza, jak w przypadku bukowiańskiej restauracji.


Ten wieczór pysznie zapisał się w pamięci gości.



r/
Może Cię zainteresować
komentarze
Aga06.09.2024, 10:53
Polecam każdemu chociaż raz przeżyć takie wydarzenie kulinarne. Pięknie podane, pyszne jedzenie i wspaniała atmosfera. Brawa za organizację.
Zagadka06.09.2024, 09:42
To wydarzenie Kulinarne ? Biznesowe? Czy towarzyskie, reklamowe bo się zgubiłem
Stosek06.09.2024, 08:42
Pamiętam jak moja babcia łowiła ośmiornice w potoku i przyrządzała ją z borowikami
King of the Bill06.09.2024, 06:13
Byłem na takim weselu, co serwowano takie smakołyki.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl