31-letni Konrad Budzyk z Nowego Targu jest autorem książek kulinarnych oraz twórcą bloga PrzepisyDlaZielonych.pl.
- Już w liceum odkryłem swoją pasję do gotowania - opowiada. - Mając "dwie lewe nogi" do sportu, chciałem zabłysnąć w kuchni, wierząc, że przez żołądek najłatwiej trafić do serca. W 2014 roku przeszedłem na dietę wegańską, a gotowanie stało się dla mnie nie tylko hobby, ale też stylem życia, którym chętnie dzielę się z innymi.W 2017 roku wydał swoją pierwszą książkę pt. "Hummusy i Pasty" (Wydawnictwo ZNAK), która szybko stała się bestsellerem i do dziś jest dostępna w księgarniach. W 2024 roku z tym samym wydawnictwem wydał kolejną książkę pt. "Totalnie Tofu". Jej celem jest udowodnienie, że tofu to niesamowicie wszechstronny składnik - można z niego przygotować wszystko, od past kanapkowych, przez dania obiadowe, aż po desery. Książka jest skierowana zarówno do fanów tofu, jak i osób, które nie są do niego przekonane. Wierzę, że dzięki prostym, smacznym przepisom każdy może zmienić zdanie na jego temat.Od niedawna prowadzi również bloga PrzepisyDlaZielonych.pl, którego nazwa jest dwuznaczna. Jest on skierowany zarówno do osób jedzących roślinne, jak i do tych, które dopiero zaczynają swoją przygodę w kuchni. - Zamieszczam tam proste przepisy z użyciem łatwo dostępnych składników, które można kupić w większości sklepów - dodaje 31-latek.
oprac. r/