Już niedługo rozpocznie się na Podhalu doroczny skup jagniąt. Polska jagnięcina blisko 30 lat jest eksportowana do Włoch. W okresie wielkanocnym jest przysmakiem na świątecznych stołach w Italii.
Hodowcy uważają, że prawdziwym sukcesem będzie sprzedanie do Włoch ok. 15 tysięcy sztuk. Niestety, z roku na rok eksport spada. Nic nie wskazuje na to, aby udało się osiągnąć wyniki z czasów, gdy do Włoch jechało 25 tysięcy sztuk i więcej.Największą konkurencję dla Polaków stanowią najwięksi w Europie producenci jagnięciny - Rumuni, którzy hodują około 13 mln owiec.
Skup jagniąt na Podhalu jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko - Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".
Jagnięcina podhalańska od 2012 roku jest wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w całej Unii Europejskiej. Mięso pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel.
js/