26.10.2016, 19:41 | czytano: 15060

Nowotarżanka na Międzynarodowym Festiwalu Dekorowania Tortów (zdjęcia)

arch. Lidii Hędrzak
W Katowicach po raz pierwszy w Polsce zorganizowany został Międzynarodowy Festiwal Dekorowania Tortów. W Międzynarodowym Centrum Kongresowym spotkało się ponad 330 cukierników, artystów i amatorów i ok. 30 wystawców. Wśród nich - Lidia Hędrzak, której debiut w sugarcraftingu zakończył się nie lada sukcesem.
Prace podzielone były na siedem kategorii: tort weselny, tort okolicznościowy, tort 3D, figurki, ciastka, babeczki oraz torty wykonane przez dzieci.
Festiwal przyciągnął uczestników zarówno z zagranicy jak i całej Polski. Jedną z uczestniczek była Nowotarżanka Lidia Hędrzak, niektórym dobrze już znana jako Lila Vanilla, której praca została uhonorowana srebrnym medalem w kategorii tort ślubny. Pozostałe prace - figurka oraz tort okolicznościowy również zostały docenione i uhonorowane wyróżnieniami, odpowiednio złotym i srebrnym.

Cukiernictwo to hobby czy zawód?

Lidia Hędrzak - Lila Vanilla:
- Nie jestem ani cukiernikiem, ani plastykiem. Proza życia i zawodu. Z wykształcenia jestem księgową. Zaczęło się niewinnie od tortu na chrzest synka. Potem chwila przerwy aż się "dorobiłam" własnej kuchni. A potem - wymknęło się to spod kontroli (śmiech)

Kiedy był ten pierwszy raz i co to było?

- Jakieś 3 lata temu. To był mały słodziak z bucikami. Wtedy to był sugarcraftowy krzyk mody: biały torcik w pastelowe paseczki i niebieskie buciki.

Robi Pani te cuda na zamówienie?

- Pracownia jest w trakcie realizacji. Mam już lokal i jesteśmy w trakcie zatwierdzania planu technologicznego. Po nowym roku ruszam z pracownią i kawiarnią. Na razie robię dekorację dla znajomych.

Czy festiwal w Katowicach był pierwszą publiczną prezentacją i mierzeniem się z innymi artystami?
- Tak to był pierwszy raz. Do tej pory nie było niestety możliwości startować w Polsce. Ze względu na ograniczenia jakimi jest brak działalności gospodarczej. Do tej pory wszystkie festiwale, czy wystawy kierowane były tylko do profesjonalistów, a najbliższy dla amatorów jest w Czechach i Niemczech, a także w UK. Ale to problemowe ze względu na transport. Odprawa do samolotu mocno komplikuje przewożenie gabarytowych bagaży.

Co jest ograniczeniem przy takiej pracy - rozmiary tortów?

- Mówimy o tortach w ogóle, czy o konkursach? Jeśli chodzi o torty, to ogranicza nas tylko wyobraźnia i budżet. Jeśli chodzi o konkursy - to każda kategoria ma ścisły regulamin. Dotyczy materiałów, wielkości, ilości pięter etc.

Wszystkie elementy ozdobne robi Pani sama? Te postacie, kwiaty, płotki, kierpce, szkieletki.

- Tak. Dekoracje wykonywane są ręcznie z rożnych produktów spożywczych. W dużej części jest to masa cukrowa, ale też papier waflowy, papier ryżowy, żelatyna, nawet makaron. Zasadą jest, aby wszystko było jadalne, a to z czym się styka tort było przeznaczone do kontaktu z żywnością. Oczywiście mam do dyspozycji pewne narzędzia, które przyspieszają prace - np. wykrawaczki do listków, ale na tego typu konkursach ich użycie obniża ocenę. Natomiast jeśli chodzi o torty okazjonalne, często temat tortu wymaga twórczego podejścia i żadne foremki czy wykrawaczki nie pomogą. Figurki w moim przypadku zawsze wykonywane są w 100% ręcznie. To też trochę wynika z mojej ambicji i upartej natury.

Rozmawiała Sabina Palka
Może Cię zainteresować
komentarze
Miescon16.11.2016, 23:29
Pani Agnieszko a może tak bez obrażania ludzi?? To czy komuś smakuje tort margarynowy, czy cukrowy, czy maslowy to jego sprawa. Komuś się to podoba, a komuś nie. Prawdziwa cnota krytyki się nie boi, a już tym bardziej nie mobilizuje koleżanki do frontalnego ataku na krytyków.
Pozdrawiam
Ewelina09.11.2016, 23:30
Nie dość, że piękne to jeszcze przeeeepyszne!!
Aga09.11.2016, 00:14
Piękne i wyjątkowe torty. Gratuluję Pani Lidio i życzę wielu kolejnych sukcesów.
Agnieszka08.11.2016, 19:08
Torty Pani Lidii są wyjątkowe. Dekoracje, które tworzy są nowoczesne, stylowe i perfekcyjne. Ale całkowicie rozumiem ludzi,którym się one nie podobają. Mentalnie i kulturalnie nie każdy dorósł do czegoś więcej niż śmietanowe różyczki w stylu PRL. Dla tych Państwa pozostaje tylko zamawianie tortów ze śmietany roślinnej, z dodatkiem margaryny - jak za starych, słusznie minionych czasów. Nie każdy rozumie,że torty w obecnych czasach są czymś więcej niż zwykłym plackiem. To dzieła sztuki i niewątpliwie Pani Lidia jest artystką,która potrafi wykonać coś o czym klepacze domowych tortów mogą jedynie pomarzyć.
Nie rozumiem jadu wylewającego się z ust osobników powyżej. Ale z drugiej strony rozumiem...macie się czego bać drogie Panie... kiedy Pani Lidia ruszy ze swoim interesem wy możecie się skupić już tylko na wykonywaniu placków dla ludzi zatrzymanych w latach 80...
K@walec30.10.2016, 18:13
Dzieła piękne, czy smaczne...to już opinia względna od smakoszy, a cena....hm, za takie dzieła mało się nie płaci.

Pytanie tylko co na to Skarbówka?? Bo wychodzi na to z komentarzy, że nie tylko znajomii zamawiają i jest ich dosyć dużo, za dużo....oby to nie był samobój Lidka!
Wiejski Tort29.10.2016, 13:13
do Marty, przeczytaj o czy jest artykuł - a późnej się wypowiadaj
marta29.10.2016, 11:57
Te torty nie są smaczne. Oklejone kolorową łupą masy cukrowej ,kryją w sobie biszkopt przekładany masą z margaryny.Ot tajemnica. Najlepsze torty są z domowego wypieku.Smaczne i świeże.
Agi7828.10.2016, 18:09
Przepiękne pyszności, gratuluje
Jacek Z-ne28.10.2016, 17:48
najlepsze,najwspanialsze,wypasione torty w każdym calu, uwielbiam Jacek :)
smutna28.10.2016, 16:26
zgadzam się zamówiłam kiedyś tort w [Fragment usunięty - przyp. red.] i wyglądał ładnie ale w środku totalne rozczarowanie sam biszkopt i trochę masy, która smakowała co najmniej średnio. Razem z gośćmi stwierdziliśmy że przerost formy nad treścią . Tort był bardzo drogi nie wspomnę że pieczony nieprofesjonalnie w domowych warunkach ;/ a niby firma...
Viola28.10.2016, 16:20
Koszmar z dna morza. Brzydki ,posępny oblany masą marcepanową gniot w kolorze betonu z trupią czacha która zwiastuje następstwa kulinarnych rozkoszy. Ale inne torciki śliczne. Opasek góralski z kierpcami ,uroczy.
bema27.10.2016, 20:15
I to jest artystka Lila Vanila a nie jakaśLaura Cupcakes !
zadowolona27.10.2016, 13:56
Nie jestem smakoszem tortów, więc jem bo jest okazja, ale walory estetyczne, wizualne są rewelacyjne. Wiem bo widziałam. Pozdrawiam. czekam na kawiarenkę.
Stach27.10.2016, 13:03
nareszcie coś innego w Nowy Targu, czekamy na kawiarnie z pysznym ciachem :)
Zola27.10.2016, 12:07
W zyciu nie jadłam smaczniejszego tortu. Rozpływał się w ustach. Czekam z niecierpliwoscią na kawiarnie.
Stonka8727.10.2016, 10:51
Torty są najpiękniejsze jakie widziałam, staranne i dokładne. Sama zamówiłam kiedyś tort na urodziny córki i zachwyciłam się wykonaniem i estetyką. Smaku truskawek nie czułam, tort był po prostu słodki i puszysty. Jedno co mogę doradzić, to dopracować trochę smak. Truskawka ma mieć smak truskawki a nie tylko różowej słodkiej pianki.
B27.10.2016, 08:44
Nie wiem co jest wspanialsze- torty czy ich autorka :)
cukiernik26.10.2016, 21:30
ładne, tylko nie z jadalne bo za słodkie. A od tych barwników to się w głowie miesza.
Lola26.10.2016, 21:26
Piękne :)
stała klientka26.10.2016, 21:26
Cudowne i pyszne! Uwielbiam torty tej Pani !! :))
Jarek26.10.2016, 21:26
Mistrzostwo świata..
Ula26.10.2016, 20:26
Cudowności. Gratuluję talentu, wyobraźni, artyzmu i wszystkiego co składa się stworzenie takich dzieł.
majka26.10.2016, 19:59
Zachwyt to za mało powiedziane-arcydzieła .Gratuluję ambicji i szlifu.
KG26.10.2016, 19:47
Fajnie. Gratulacje!
ss26.10.2016, 19:47
ale czaaaad
HI26.10.2016, 19:47
jesteś Najlepsza :)
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl