W miniony weekend Stowarzyszenie Odkrywamy Gorce zorganizowało w bacówce u Bucka położonej na zboczu potoku Jamne, warsztaty w ramach projektu pn. „Szlakiem Tożsamości Ochotnicy”.
Na warsztaty z przetwarzania owczej wełny, malowania na szkle, z przetwórstwem mleka krowiego i owczego oraz warsztaty kulinarne z przygotowania dań z baraniny – chętnych nie brakowało.Warsztaty ginących zawodów to spotkania z ludźmi, którzy te zawody jeszcze wykonują. Prezentacja poszczególnych zawodów i możliwość ich wykonania sprawiła uczestnikom wielka frajdę. Szczególnym zainteresowaniem cieszyło się „pucenie oscypka”. Uczestnicy warsztatów mieli możliwość obcowania z tradycją uczestnicząc w codziennej pracy na bacówce i prezentacji ginącego zawodu jakim jest baca i juhas.Kolejnym ginącym zawodem – prezentowanym podczas warsztatów – było przetwarzanie wełny owczej metoda tradycyjną, które kiedyś było powszechne, a dziś jest mało popularnym i ginącym zawodem. Etapy przetwarzania wełny pokazały sposoby jej wykorzystania, od czyszczenia, aż po wyrób końcowy, którym jest codzienny ubiór górali gorczańskich. Niektórzy uczestnicy podjęli nawet próbę wykonania rękawicy z wełny.
Warsztaty z malunku na szkle ukazały sakralną część życia mieszkańców wsi, pokazując świętych, patronów szczególnych świąt ważnych dla tradycji, które znikają z codziennego życia górali. Najlepsze prace zostaną wykorzystane do wydania kalendarza.
Warsztaty związane z tożsamością i historią Ochotnicy to element promocji dziedzictwa kulturowego regionu Gorców.
Źródło: materiały prasowe, oprac. r/