28.10.2018, 17:18 | czytano: 2660

Tydzień Kuchni Polskiej, czyli "Kulinarne Zjednoczenie" (zdjęcia)

zdj. Piotr Korczak
Kulinarne Zjednoczenie Polski to akcja z okazji 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości, która promować ma polską kuchnię. Wśród najlepszych restauracji w Polsce biorących udział w programie, znalazły się 4 z Podhala, które zaprezentowane zostały podczas specjalnego pokazu w Zakopanem.
Tydzień Kuchni Polskiej trwać będzie od 5 do 11 listopada. W restauracjach Zakopiańska w Zakopanem, Kiyrnicka by Saguła w Kościelisku oraz TaTradycja i Schronisko Smaków Magdy Gessler w Bukowinie Tatrzańskiej spróbować będzie można dań opartych o tradycyjne receptury przygotowane przez prof. Jarosława Dumanowskiego, kierownika Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika.
W czasie akcji spróbować będzie można m.in. polenty z bryndzą, zupy z korbali, szczupaka na niebiesko oraz białej fasoli po bretońsku.

Kulinarne Zjednoczenie Polski to edycja specjalna programu Polskie Skarby Kulinarne, prowadzonego przez sieć hurtowni Makro.

pk/ zdj. Piotr Korczak
zobacz także
Zobacz pełną wersję podhale24.pl