30.11.2018, 18:04 | czytano: 18562

Józef Iskrzycki zamyka piekarnię

zdj. Podhale24
NOWY TARG. Dziś po raz ostatni można było kupić pieczywo w znanej w Mieście piekarni Iskrzyckiego. Od grudnia nie będzie już na ul. Krasińskiego pachniało chlebem. A piekarnia mieściła się tu od 70 lat, otwarta została niedługo po wojnie.
Właściciel piekarni, Józef Iskrzycki potwierdza, że z mapy Nowego Targu zniknie jedna z najlepiej kojarzących się piekarni. - Czy to była dla mnie trudna decyzja? No nie wiem, raczej trudno było mi cały czas dokładać do interesu. Taka niestety wytworzyła się sytuacja na rynku, że piekarnie padają. Cukierniom jeszcze jakoś się wiedzie, ale piekarnie są nierentowne. Taka sytuacja - rozkłada ręce nowotarski piekarz.

Jak mówi, nie on jeden odczuwa skutki złej sytuacji ekonomicznej. Uważa, że wkrótce zamknięte będą kolejne dwie piekarnie w Nowym Targu.

Piekarnia istniała w tym miejscu od 1948 roku.


W tradycyjnej piekarni przy Krasińskiego najczęściej kupowano chleb pasterski, żytni kołodziej, kołacze i bułki-kornelki.

s/
komentarze
nie ślepy04.12.2018, 23:53
@ k...twój chleb POchodzi z TVNu!
Cider04.12.2018, 17:34
Nad Podhalu nie jadłam jeszcze smacznego chleba:(. najlepsze chleby pieką w tradycyjnych śląskich piekarniach np. w Tarnowskich Górach lub w Radzionkowie. Polecam właścicielom pojechać, spróbować i się nauczyć. Nie będą narzekali na nierentowność swoich .
@ oszczerstwa sa karalne04.12.2018, 15:24
Zapoznaj się jaki jest wpływ przetworzonego oleju palmowego na zdrowie...jest w każdej drożdżówce tam sprzedawanej....
p.03.12.2018, 18:34
Trzeba się na ryż przerzucić, dzisiejsze chleby nie mają nic wspólnego z prawdziwym pieczywem.
Zachowuję spokój.03.12.2018, 10:16
Najlepszy to od Mozdyniewicza i basta.
milemari02.12.2018, 18:05
żałuję, bo lubiłam ten chleb.. a my na wojska polskiego nie mamy gdzie kupować chleba. chcielibyśmy budkę gdzieś niedaleko przychodni, może w tym ciągu co już jest kalata. bo kalaty to się nie da jeść. bez jakiegokolwiek smaku; za dawnych lat jak stary kalata przywoził chleb to całe osiedle pachniało.. teraz kicha:(
ana01.12.2018, 22:15
szkoda, wszystko tam było smaczne... Szkoda że na wsi takiego chleba nie ma ;/
Romek01.12.2018, 21:13
Stała się rzecz straszna . Józek nie daruję ci tego .
KOR NEL KA01.12.2018, 20:00
OOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOOOOOOOO
OOOOOOOooOOOOOO
Chleb za Cyrankiewicza
Swój początek tu zalicza
Za Bieruta i za Gomułki
Pyszne były wodne bułki
A pamiętam za Breżniewa
Brakowało w Polsce chleba
Za komuny- Tak! Za Gierka
Pojawiła się KAJZERKA :))))
A za Kw(acha) ,Kaczyńskiego
Był początek- PASTERSKIEGO
ZA WAŁĘSY Z MAZOWIECKIM
Są KORNELKI mniam bułeczki
Kiedy RZĄDZIŁ JERZY BUZEK
MOSKOLIKI piekł nam JÓZEK
A GDY DONALDY I KOPACZE
SMAKOWAŁY NAM KOŁACZE
Teraz rządzi - MORAWIECKI
Skończył się chleb i bułeczki
FINE ZAPACH ,FINE SMAKI
EJ zostaną NAM bigmacki
UUUUUUUUUUUUUUUU
UUUUUUUUUUUUUUU
UUUUUUUUUUUUUU
nie-agent-zadnego-sklepu01.12.2018, 19:12
Do @xxx. Ktoś nie powtarza bzdurnych opinii, to od razu agent Biedronki? Tak sie składa, ze kupuje dość czesto w Biedronce chleb i zwyczajnie czytam etykiete z tyłu, dlatego wiem z czego jest on zrobiony. Zamiast głupoty wypisywac o jakichś enzymach i kwasach L-askorbinowych, polecam wycieczke do Biedronki i samemu przeczytać skład pieczywa. A tak swoją drogą. W tych wszystkich piekarniach jak sie kupuje pieczywo z półek, to nie ma podanego składu. Kupujecie chlebek, bo pięknie wyglada i pysznie smakuje, a pewnie wiecie co tam było dodane...? Ta, jasne. No ale, oczywiscie wszystko z supermarketu musi być be, a wszystko od lokalesów gut. Bez żadnych argumentów, tak, bo tak. Najlepiej operować stereotypami, żeby sie aby nie przemeczyc.
informatyk01.12.2018, 16:52
rekord, czytano prawie 13 tys razy,dobry temat ktoś rzucił na te ponure dni
franek01.12.2018, 16:50
kto nie korzysta z życia, ten w piekarnictwie odnosi sukces
Znawca01.12.2018, 16:48
Gdzie.piekarnia.z.pezesu.społem.tam.był.dobry.chleb.naturalny.zakwas.chlebowy
gazdaYYY01.12.2018, 16:45
do jo - a co chcesz kury otruć, a jaki smak będą mieć jajka
jakop01.12.2018, 16:41
a ja słyszałem na mieście ,że w przyszłym roku powstaną dwie nowe piekarnie, z czego się cieszę. Ludzie otwierają biznesy , tak trzeba
były k.01.12.2018, 16:35
kto lubi chemie,tylko na Równie
do Wiesiek01.12.2018, 15:44
monopol ? najgorszy chleb w mieście
xxx01.12.2018, 15:43
do @oszczerstwa są karalne hmm agent biedronki? Ale cała masa sztucznego kwasu L-askorbinowego (konserwant) czy enzymów (polepszacz wypieku) do półzapieku /dopieku w pieczywie z sieciówki jest jest dodawana do ciasta. Na razie nic nie pisze i oficjalnie wiadomo, że jest to szkodliwe to prawda.Tak samo myślano o papierosach w XIXw czy piciu alkoholu w ciąży. Z drugiej strony obecnie wiele piekarni "tradycyjnych" jeszcze więcej dodaje do ciasta dodatków by zwiększyć swoją konkurencyjność na rynku. I bądź tu mądry :(
jo01.12.2018, 15:11
do Piekarz@ Tak kupiłeś chemiczny chlebek i ciasteczka z dodatkiem chemii i jest on taki wspaniały jak go odrazu nie zjesz to rano nawet dla kur się nie nadaje taki to wspaniały jednym słowem gorszego chleba w N.T nie kupisz.
jaro01.12.2018, 14:51
łza sie w oku kreci pracowałem tam pare lat temu jest co wspominac...
joj01.12.2018, 14:37
Jacek dobry jesteś
Wiesiek01.12.2018, 13:21
Monopol w Nowym Targu ma Steskal :(
Piekarz.01.12.2018, 13:09
Na.rowni.jest.niedobry.chleb.bo.na.drugi.dzen.twardy.czyli.chemia
wnet01.12.2018, 13:05
trzeba kochać mąkę 24 h na dobę i to cały rok bez wyjątku, wtedy sukces pewny
smakosz01.12.2018, 12:59
a piekarnia na Waksmundzkiej dawniej Godawski , wróciła na rynek , okazuje się ,że się opłaca, super pieczywo tam
wzrokowiec01.12.2018, 12:38
najlepszy chleb razowy z foremki u Kalaty, od 20 lat go jem i jeszcze mi się nie znudził, nie ma sobie równych. Tylko jeden problem: często go brakuje.
gazdaII01.12.2018, 12:31
Piekarnia to w chwili obecnej najlepszy biznes , trzeba tylko chcieć .
jacek01.12.2018, 12:20
Lokalizacja, lokalizacja i jeszcze raz lokalizacja, oczywiście ciężka praca i sprzedajemy 365 dni w roku , tak jak pewna konkurencja M, świątki piątki itd. Jeszcze można tu wspomnieć o tzw. sprycie w interesie którego ten pan nie ma./wyjście w teren/ Trzeba iść na całość, wszystkie ręce na pokład, o wczasach i wypoczynku trzeba zapomnieć. Wczasy na tamtym świecie.
Piekarz01.12.2018, 10:36
Trzeba zamknąć piekarnię? Dlaczego? to ja mam odpowiedź. Trzeba się przyjrzeć konkurencji... Taka piekarnia na Równi - otwarta codziennie 6-22 Święta na czerwono w kalendarzu - otwarta od 16-22. Tego roku to nawet we Wszystkich Świętych świeżutki chlebek kupiłem. Wszyscy zamknięci a tu warto jechać. Do tego pewnie sprzedaż w sklepach i interes się kręci - jak żaden.
k01.12.2018, 10:03
dobra zmiana sięga po piekarzy.
Ewka01.12.2018, 09:52
Panie Józefie, bardzo mi przykro, że tak wspaniale wypieki schodzą z rynku. Życzę wszystkiego dobrego.
Tysia01.12.2018, 08:58
Bardzo dobre pieczywo. Wielka szkoda. Pozostaje podziękować Panu Iskrzyckiemu jego rodzinie i pracownikom :)
manfred01.12.2018, 07:49
Najlepsza piekarnia na Podhalu Mietek Król Muma
Widz01.12.2018, 07:04
Teraz wszyscy będą opłakiwać zamknięcie piekarni i wspominać wspaniały chleb od Iskrzyckiego a po "świeży" chleb i bułki chodzą do biedronki i lidla. Przez to właśnie zamyka się miejscowe piekarnie, cukiernie itp. tacy z nas patrioci regionalni.
PiterQ01.12.2018, 03:50
Teraz to "najlepszy chleb na Podhalu", a ile z Was, żałujących zamknięcia piekarni ostatni raz pofatygowało się tam kupić chleb? Tak padają nowotarskie biznesy. Kupujemy wszędzie, tylko nie u swoich. I wszystko sobie wzajemnie wybaczamy, za wyjątkiem sukcesu.
oszczerstwa są karalne01.12.2018, 03:15
Do @GG. Piszesz o rzekomej "szkodliwości" chleba w Biedronce. Teraz podaj z łaski swojej który z jego składników jest wg Ciebie taki szkodliwy. Czekam.
LdA30.11.2018, 23:57
Pysznie było zajadac ;) wszystkiego dobrego
G.G.30.11.2018, 23:17
Fakt szkoda, mieli dobry chleb pułtuski.
Ludzie niestety wolą kupić tańszy w biedronce itp, chociaż sami wiedzą zapewne o jego szkodliwości.
Nie wszystkich stać na chleb z "wyższej" półki.
Poza tym w sklepach jest też dużo pieczywa z sąsiednich miejscowości a ten nie we wszystkich sklepach był dostępny..
wd4030.11.2018, 23:08
Kiedyś trzeba odejść na emeryturę a jak nie ma następców.... Niewykluczone, że rodzina T przejmie piekarnie ale nie spodziewam się po tym przejęciu dobrego smaku.
Tomek30.11.2018, 22:41
Chleb od Iskrzyckiego ten zwykły duży i mały najdłużej zachowywał świeżość
bul bul30.11.2018, 22:40
Piekarnia padła bo chleb drogi i niesmaczny
Opop30.11.2018, 22:06
Kazdy pisze jakie to wspaniałe wypieki i co teraz będzie. Prawda jest taka ze było mało klientów i piekarnia do likwidacji zamiast pisać swoje wypociny teraz to trzeba było kupować tam chleb a nie biadolić teraz.
piecowy30.11.2018, 21:53
Ludzie kiedyś się zreflektują,będzie za późno...Mówi się,ze teraz mamy zdrową żywność?Teraz karmią nas chemią,praktycznie w każdym żarciu sklepowym.
Krzysztof30.11.2018, 21:27
Szkoda, ale rozumiem. Panie Józefie piekł Pan najsmaczniejszy chleb na Podhalu. Życzę Panu dużo zdrowia na zasłużonym odpoczynku.
Pozdrawiam Pana i Panią Monikę.
Wyrocznia30.11.2018, 21:24
Będą padały takie piekarnie, bo ludzie z roku na rok głupieją i wolą jeść gorsze wyroby z zagranicznych supermarketów.
jhk30.11.2018, 21:17
Szkoda... bo pyszne pieczywo i zawsze bardzo miła obsługa. Dziękujemy!
qwerty30.11.2018, 21:07
ptaszki ćwierkają ze piekarnia na "T" z Waksmundzkiej przejmuje interes Pana Iskrzyckiego i bedzie wypiek kontunuowany pod nowym logiem
ipn30.11.2018, 20:54
Do - no i do rzeczy = co ty pier...isz Mózg masz tak przesiąknięty nienawiścią i obłudą ? Jest wolny rynek Jesli piszecie że to najlepsze pieczywo w miescie i tak mała jest jego sprzedaż ,że trzeba zamknąc interes to czegoś tu nie rozumiem.
Prawda z goła jest inna.
mwm30.11.2018, 20:52
Jak się ma piekarnię w takim miejscu gdzie nie za wiele ludzi chodzi, raczej przejeżdżają i nie ma gdzie się zatrzymać to niestety tak później się kończy.Państwo Kalata aby dobrze prosperować otwarli kioski z pieczywem, jeżdżą samochodem na Ludźmierską, a oprócz tego mają bardzo dobre serce i wielu biednym dają pieczywo za darmo.Wspomnę również o tym, że każdemu u nich kupującemu dają gratis.
Dociekliwy30.11.2018, 20:44
No właśnie, jakaś nieścisłość dziennikarska??
A Kalata to nie piekarnia?? z tradycją??
Kto nie wie, niech podjedzie, sprawdzi, zasmakuje, ?
Razowo-żytni, chałki, precelki, no i naturalne wszystko nie jak w Lidlu czy Biedronce.
Chcecie, żeby kolejną zamknęli??
Renata30.11.2018, 20:40
Wielka szkoda! najlepszy chleb w Nowym Targu!
ja30.11.2018, 20:35
Najlepszy chleb Pultuski w mieście -cała rodzina żałuje. ...
odrobinka30.11.2018, 20:15
tak to prawda najlepszy chlebus to od państwa Iskrzyckich i państwa Kalatów.dziękujemy
abstynent30.11.2018, 20:08
Panu Kalacie dziękuję za hojność w darmowym rozdawaniu pieczywa.
nowotarzanka30.11.2018, 20:02
Zal.bo to była moja ulubiona piekarnia...Dziękuję za wszystkie lata dobrego chleba!
Smakosz30.11.2018, 19:52
Najlepsze pieczywo było z tej piekarni ????
Anty Bolek30.11.2018, 19:52
Będzie dalej pachniało chlebem na Krasinskiego , a piekarnia Kalaty to co. Tam dopiero wspaniały chlebuś .
wer30.11.2018, 19:51
Żałuję. Strata dla mojego stołu i podniebienia.
majka30.11.2018, 19:49
Oj, szkoda. Ale chyba też lokalizacja sklepu była średnia, taka mało ruchliwa uliczka na uboczu, wiec i klientów nie za wiele. Co innego gdzieś w rynku, co zawsze ludzie chodzą...
mm30.11.2018, 19:47
najsmaczniejsze bułki wodne i chleb na Podhalu szkoda bardzo szkoda
mk30.11.2018, 19:36
wielka szkoda
no i do rzyci30.11.2018, 19:26
dalej pieprzmy o politycznym patriotyzmie pod sztandarem przenajświętszej biało-czerwonej, dalej wstawajmy z kolan (?!), zamiast propagować i praktykować patriotyzm ekonomiczny i regionalny
Gość30.11.2018, 19:16
Masakra chleb tam jest pyszny szkoda gdzie teraz będę kupować jak już takiego chleba nie ma
AAA30.11.2018, 18:55
Najlepszy chleb w Nowym Targu. Nie wiem, gdzie teraz będę kupował. Pozdrawiam miłe panie sprzedawczynie. Bardzo żałuję, że nie dałem rady dzisiaj przyjść pożegnać się. Może jeszcze się spotkamy w innym miejscu, innym czasie?
Kinga30.11.2018, 18:54
No nie!... Bardzo przykra wiadomość.... Będzie mi tego smaku prawdziwego chleba brakowało....
bbb30.11.2018, 18:48
najlepszy chleb na Podhalu!!!
spm30.11.2018, 18:44
Bułki ze słonecznikiem - znakomite. Dziękuję piekarzom za wspaniałe pieczywo. Będzie go brakować w moim domu.
Bułka wodna30.11.2018, 18:40
Jasny gwint, moja najlepsza piekarnia upadła! Jedyne w Nowym Targu najlepsze kornelki,chleb który pachniał prawdziwym chlebem i tak samo smakował, nawet moskole były takie jak w domu pieczone. Żal ale dziękuje za te lata co u pana kupowałem pieczywo.
fbb130.11.2018, 18:37
Nowe kompleksy handlowe, które powstają na rubieżach NT, też przetasują kolejnych drobnych przedsiębiorców jak ten Pan.
Warto świadomie dokonywać wyborów konsumpcyjnych.
Zobacz pełną wersję podhale24.pl