30.08.2021, 19:00 | czytano: 20022

Kultowa pizzeria prawie uratowana. Stanisław Tętnowski: "Widzę swojego następcę"

Fot. Piotr Dobosz
NOWY TARG. Wszystko wskazuje na to, że najstarsza w mieście pizzeria przy ul. Kolejowej wznowi działalność i nadal będzie serwować przysmak znany nowotarżanom od lat 80. ubiegłego stulecia. Ostateczna decyzja zapadnie prawdopodobnie już jutro.
Pizzeria „U Magdusi” - bo o niej mowa - zamknęła swoje podwoje w związku z pandemią koronawirusa w marcu ubiegłego roku. Gdy obostrzenia zelżały, lokal nie został jednak ponownie otwarty. I nie dziwota, wszak jego właściciel i jednocześnie popularyzator smaku słynnej pierwszej krakowskiej pizzy z ul. Szewskiej, Stanisław Tętnowski, ma dziś 93 lata. Lokal „U Magdusi”, nazwany tak przed laty od imienia jego wnuczki, postanowił więc wynająć. Warunek jest jeden - dzierżawca pizzę ma nadal - według receptury pana Stanisława - wyrabiać i wypiekać. To ma być ten sam smak.
Chętnych do wynajęcia i poprowadzenia lokalu było wielu, dzisiaj najstarszy nowotarski biznesmen spotkał się z kolejną ich piątką i wybrał jednego oferenta. Jest nim mieszkaniec Ostrowska, absolwent szkoły gastronomicznej, który - według słów pana Stanisława - przez 12 lat w tej właśnie branży pracował w Szkocji, zarządzając 70-osobową ekipą.
- Widzę w nim swojego następcę - mówi podhale24.pl Stanisław Tętnowski. - Zobowiązał się do serwowania tej samej pizzy, do zachowania wystroju lokalu i jego nazwy. Myślę, że już jutro będziemy mogli podpisać umowę.

Pan Stanisław z łezką w oku wspomina dziś początki działalności swojej pizzerii. W latach 80. prywatnemu przedsiębiorcy ciężko było nawet o koncesję. Pamięta, że pierwszą pizzę dla ówczesnych nowotarskich decydentów upiekła właśnie właścicielka pizzerii krakowskiej, która nowotarskiemu przedsiębiorcy pomagała zupełnie bezinteresownie i któremu przekazała recepturę swojego specjału. Tak, jak i on teraz bezinteresownie pragnie przekazać ją następcy.

Wszystko wskazuje więc na to, że pizzeria „U Magdusi” - do której przez ponad 34 lata nierzadko ustawiały się kolejki - bardzo szybko, po drobnym remoncie - amatorów smaku pierwszej krakowskiej i zarazem pierwszej nowotarskiej pizzy znowu zaprosi w swoje progi.

p/
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
Władek14.03.2023, 22:10
Byłem raz i nigdy więcej.
Sąsiad01.03.2023, 21:04
Zapiekanki mieli dobre odkąd pamietam, ale reszta bardzo niesmaczne, stare, spalone, odgrzewane, brudno, wystrój niczym nie zachęca, napewno taniej niż wszędzie indziej.
tfu31.08.2021, 19:10
Gdzie można zjeść normalnie,regionalnie,tradycyjnie? Bigos,kwaśnicę,grule maszczone,moskola......? Pizza, pizza...fast foody..... .
Pracownik z lat 9031.08.2021, 17:16
Kiedyś to kurła tam było... Jak ktoś chciał zjeść hot-dog, a szefa nie było w lokalu to zawsze akurat "skończyły się parówki i szef poszedł kupić" ????
Smieszne to31.08.2021, 14:45
No beż przesady. Szlau smakowego tam nie było nigdy. Oblizywanie palców prze właściciela notoryczne. Fuuujjjj
miejscowy31.08.2021, 10:04
Smak pizzy w porządku niestety wystój nadaje się od dłuższego czasu do odnowienia, kultowość oczywiście zachować jednak odnowić i odświeżyć wnętrze.
Oldje31.08.2021, 08:37
Z tą kultową pizzernią to gruba przesada.
W latach 80-tych tam były zwykłe zapiekanki podgrzewane w elektrycznym piekarniku. Takie na pierwszy głód. Często się po nich odbijało. Nigdy nie pamiętam, żeby były kolejki, dlatego czasem tam zaglądałem, bo było zawsze mało ludzi. Nie piszę tego złośliwie, po prostu tak było.
Jak było później, nie wiem, bo przestałem do rynku chodzić, jak zlikwidowali kioski RUCHU i księgarnię.
Smakosz31.08.2021, 07:20
Nie wiem czym się ekscytujecie. Pizza jakości mrożonki z biedronki. Lokal obskurny, ciasny. Chodziłem tam kiedy nie było innej alternatywy. parę razy dostałem zimną pizze, która została dopiero co wyciągnięta z pieca. Pewnie została wyciągnięta gotowa z zamrażalnika i się upiekła z zewnątrz, ale zagrzać się nie zdążyła.
yamakay31.08.2021, 07:17
juz nie moge sie doczekac wychowalem sie na tym smaku cos pysznego
Skrzypek30.08.2021, 22:51
Bardzo ładnie Pan Stanisław sie zachował..:D NIech zyje i sto lat
Wii30.08.2021, 22:31
A czy szyneczka będzie tak samo rzucana na placek?
Pytam, bo nie wiem, na co być gotowym..... :D


Pozdrawiam....
Osiol30.08.2021, 22:08
No nowy najemca powinien też głodową stawkę ptacownicza utrzymać aby było po staremu he he he he he he he
Radek Radecki30.08.2021, 21:44
Ejjj , przecież nigdzie niejest napisane ze tam będzie 70 osób pracować .
No weź pan apsurdalny przeczytaj dokładnie .
&30.08.2021, 21:41
jak byłem młody ,to zawsze tam na chamburgery chodziziłem...WYBORNE.a ta pizza taka sobie
Logiczny30.08.2021, 21:28
Najlepsza pizza w mieście na szybko. Narzekania ludzi na higiene itd. w d... się poprzewracalo. Proponuję odwiedzić zaplecze mcdonalda. Przaśna pani która podawala pizze miła i sympatyczna smaczna colka z kubka plastikowego. Nie wiem czy zdolaja odtworzyc to co było ale jedyno jest pewne żałuję każdego dnia że nie bywałem częściej. Da grassa i inne toscanie sie kryja
Absurdalny30.08.2021, 20:54
Nowy najemca teraz będzie zarządzał znowu 70-osobową ekipą, 2 do wypieku, 68 do roznoszenia.
No chyba, że zrobi linię produkcyjną, 5000 pizz dziennie, ale wtedy ta linia chyba albo zaczynać, albo kończyć się będzie na ulicy.
Qwerty30.08.2021, 20:47
Oby tylko nie zmienili przepisu i kultowego wnętrza .
Remik30.08.2021, 20:36
Jak wystrój wnętrza będzie stary to wszystko będzie niesmaczne .
wszystkiego najlepszego30.08.2021, 20:35
Panie Stanisławie - życzymy z małżonką nie 100 lat , a dwa razy tyle w zdrowiu .
PODHALAN30.08.2021, 20:25
cena i stara receptura i odwiedziny Pana Tetnowskiego! i w koncu bede szczesliwy :D
Smakosz30.08.2021, 20:06
Dwa tyg, temu wspominałem tę pizzę, talerzyk, serwetka,ehhh czekam na otwarcie z niecierpliwością
Partyzant30.08.2021, 20:01
Super wiadomość, tylko żeby higiena była na wyższym poziomie niż poprzednio. Czystość w tej pizzerii była tylko z nazwy, ale może dlatego ta pizza miała tak wyjątkowy smak? Trzymam kciuki, aby tradycja była kultywowana cały czas. Ta pizza ma grono wielbicieli.
SUBZERO HC30.08.2021, 19:37
Jak bedzie stara receptura to wszystko bedzie cacy!
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl