Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary przeprowadziło dwudniowe warsztaty kulinarne promujące lasy i żywność pochodzenia leśnego.
Podczas zajęć uczestnicy mieli okazję przygotować dania główne i desery z wykorzystaniem owoców leśnych, grzybów czy dziczyzny. W przerwach między gotowaniem potraw dzieci miały krótką pogadankę na temat dobrodziejstw lasu, które można z powodzeniem wykorzystać przygotowując potrawy w kuchni. Na zakończenie warsztatów każdy mały kucharz otrzymał na pamiątkę certyfikat udziału w warsztatach, który wręczył im uczestnik 7 edycji MasterChef Junior Janek Rol-Szkaradziński.W kulinarnej „Leśnej przygodzie” udział wzięło 50 uczestników. Warsztaty zostały zorganizowane w ramach projektu „Leśna przygoda z Kołem Gospodyń Wiejskich Szaflary” dofinansowanego przez Lasy Państwowe w ramach konkursu „Natura od kuchni”.źródło: Koło Gospodyń Wiejskich Szaflary, s/ zdj. GCKPiT w Szaflarach