ZAKOPANE. Blisko 90-ciu wystawców z sześciu krajów przyjechało zaprezentować i sprzedać swoje produkty na górnej Równi Krupowej. Znaleźć można tu produkty spożywcze oraz rękodzieło. Oficjalnego otwarcia dokonali lokalni samorządowcy ze starostą tatrzańskim Piotrem Bąkiem i burmistrzem Leszkiem Dorulą oraz gośćmi specjalnymi, posłami Andrzejem Gut-Mostowym i Edwardem Siarką.
W piątkowe przedpołudnie XIV Europejskich Targów Produktów Regionalnych zostały otwarte dla zwiedzających. Niemal 90-ciu wystawców z Polski, Włoch, Węgier, Gruzji, Litwy i Tunezja prezentuje swoje produkty. Można tu znaleźć produkty lecznicze, napoje, jedzenie, ale także rękodzieło. - Wyjeżdżając za granicę staramy się także poznać jakie są tradycje kulinarne w danym regionie. Takie imprezy są bardzo ważne, bo możemy zobaczyć jak bardzo bogate są tradycje kulinarne nie tylko w Polsce, ale także w Europie. Ta żywność jest produkowana w sposób naturalny, mniej przemysłowy, co stanowi dodatkowy jej atut - zachęcał do spróbowania produktów podczas otwarcia Andrzej Gut-Mostowy, wiceminister sportu i turystyki. - Targi już na stałe wpisały się w krajobraz Zakopanego. Góry zostały nam dane, ale to co pod górali, ta kultura, góralska mowa i odzienie, śpiew oraz muzyka, wierność przodkom, to zawdzięczamy ludziom. To nie tylko nasz produkt regionalny, bo Zakopane jest miejscem spotkania - mówił Piotr Bąk, starosta powiatu tatrzańskiego, który oficjalnie otworzył XIV Europejskie Targi Produktów Regionalnych, które potrwają do wtorku 15 sierpnia.
Jeszcze dziś na odwiedzających czekają pokazy kulinarne podhalańskich szefów kuchni, prezentacje Kół Gospodyń Wiejskich, degustacje potrwa, pokaz rzeźbiarski Marcina Lichosyta.
W ramach Zorymbka Tradycji trwa na Równi Krupowej czytanie i wymienianie książek, warsztaty ekologiczne dla dzieci, malowanie i artystyczne zdobienie ubrań góralskich, zajęcia plecionkarstwa i szydełkowania - wszystko przeplatane występami zespołów regionalnych.
Jutro Targi rozpoczną się o godzinie 11.00. Po południu wystąpią m. in. zespoły z z Litwy. W poniedziałek poznamy wyniki konkursu na „Najlepszy Produkt Spożywczy” XIV Europejskich Targów Produktów Regionalnych", a we wtorek po godzinie 16.00 rozpocznie się Festiwal Oscypka i Serów Wszelakich, czyli Konkurs na najlepszy oscypek, pokaz pucenia oscypka, dojenia i strzyżenia owiec.
ms, s/ zdj. Marcin Szkodziński