06.09.2024, 11:09 | czytano: 3549

Czytelnik pyta o nazwę grzyba

zdj. Czytelnika Podhale24
LIST. "Proszę zapytajcie na Waszym portalu co to za grzyb? Podobny do pieczarki lub opisywanej przez Was kilka dni temu gąski sosnowej" - napisał do nas Piotr.
My stawiamy, że to czubajka kania, ale fachowcami nie jesteśmy. Może Czytelnicy zechcą podzielić się swoją wiedzą i pomóc Piotrowi w rozwiązaniu zagadki.
Przypominamy, że w razie wątpliwości zawsze trzeba sprawdzić, czy grzyb nie jest trujący. Nie wolno ryzykować. Grzyby można przynieść do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista bezpłatnie oceni czy grzyby są jadalne, czy nie.

s/
Może Cię zainteresować
komentarze
Lemur09.09.2024, 11:50
Na moje oko to jest Czubajka czerwieniąca. Po przełamaniu korzenia powinna się zaczerwienić i korzeń pęka po długości jadalny grzyb aromat jak czubajka kania. Przygotowanie jak czubajki kani
autor listu08.09.2024, 12:43
Jastrząb inaczej sarniak, znam i zbieram w Gorcach, ale to nie jest to. Ten miał blaszki,a sarniak nie ma blaszek ani wąsów od spodu takich jak np. prawdziwek.
z Podhala...08.09.2024, 08:19
Wydaje mi się że to tzw. Jastrząb- grzyb występujący w lasach Szaflar i Maruszyny ,gdzie w podłożu są skały wapienne.
Wystarczy wpisać w Google.
autor listu07.09.2024, 10:00
To nie była Kania bo je znam i zbieram. Rosną u mnie co roku w ogrodzie w centrum NT obok pieczarek, w tym roku ich jeszcze nie było bo sezon słaby bo jest bardzo sucho. Pytałem kilku wytrawnych grzybiarzy ale też nie wiedzą.
Grażyna Mikołajska06.09.2024, 21:57
Pierścień powinien być ruchomy,przesuwa się w górę i w dół, nóżka pusta wewnątrz ( rurka)- jeżeli tak to kania czubajka. Muchomor sromotnikowy ma nóżkę pełną w środku a pierścień wrośnięty Pyszne grzybki. Rośnie u mnie w ogrodzie pod srebrnym świerkiem od lat. Kiedyś wyrzuciliśmy pod to drzewo obierki grzybów i kania się przyjęła . Panierowana kania jest wyśmienita. Trzeba uważać , żeby nie pomylić z muchomorem. Kania jest z rodziny pieczarkowatych
jaga206.09.2024, 21:31
To jest kania ma brązowe łuski ta chyba w rowie rośnie bo te na polanach są wielkie
*****06.09.2024, 20:54
Kania..pierscien pod kapeluszem i przyjemny zapach..przepyszny grzyb...moczy sie w mleku i panieruje jak schabowe...lub do jajecznicy
Lisecka06.09.2024, 18:08
To piestrok.
zeb06.09.2024, 13:48
Zjeść i obserwować. Jeżeli spożycie zakończy się zejściem, to bez wątpienia był to grzyb trujący.
88806.09.2024, 12:29
To jest trujok...Kania jest na wysokiej nóżce.
strażak dyndu dyndu06.09.2024, 12:28
Wszystkie grzyby są jadalne ! Niektóre tylko raz ..
Nieznany06.09.2024, 12:24
Pieczarka z promocji w Biedronce
def06.09.2024, 11:56
Tak, trochę mało widać, moja córka podejrzewa że to czubajnik ogrodowy, ale to tylko podejrzenia.
Jan06.09.2024, 11:47
To jest prawdopodobnie supersmaczna kania. Trzeba by jeszcze się upewnić, czy mają charakterystyczny pierścień na nóżce.
Jednak jak autor nie jest pewny na 100%, to niech unika, bo łatwo pomylić z muchomorem sromotnikowym (który nie ma charakterystycznych łusek na kapeluszu i właśnie tego pierścienia). A to skończyć się może dla autora nieciekawie.

PS.
Jedyne grzyby jakie od dwudziestu lat zbieram, to właśnie kanie. Jestem za leniwy, żeby łazić po lesie, a kani mało kto zbiera (ryzyko) i wszędzie ich pełno.
kuba06.09.2024, 11:46
wujka googla zapytać .
ps06.09.2024, 11:30
wygląda jak któraś z czubajek, zdjęcie trzonu i spodu kapelusza bardzo by pomogło w identyfikacji
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl