17.08.2014, 17:24 | czytano: 1863

Najlepsze potrawy na Sabałowych Bajaniach

Imprezą towarzyszącą Festiwalowi Folkloru Polskiego 48. „Sabałowe Bajania” w Bukowinie Tatrzańskiej - była degustacja potraw regionalnych. Jury ocenił 30 potraw przygotowanych przez gaździny i zakłady gastronomiczne. Poniżej prezentujemy wyniki.
Komisja w składzie: Andrzej Skupień – Prezes Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce, Wicestarosta Tatrzański; Stanisław Łukaszczyk – Wójt Gminy Bukowina Tatrzańska; Bartłomiej Koszarek – Dyrektor Bukowiańskiego Centrum Kultury „Dom Ludowy”; Andrzej Pietrzyk – Prezes Związku Podhalan Oddział Bukowina Tatrzańska oraz Andrzej Pietras – folklorysta, bukowiański aktor - stwierdza wysoki poziom regionalnych potraw, wierność tradycji w doborze składników oraz zastosowanie tradycyjnych receptur. Wszystkie potrawy należały do potraw wyjątkowo smacznych i zasługują na wyróżnienia. Komisja postanowiła przyznać wszystkim równorzędne nagrody w wysokości po 50 zł.:
1. Heleny Madeja – za bunc;
2. Zofii i Józefa Czerników – smolec ze skwarkami;
3. Grażyny Bukowskiej – za sałote z grulami i moskole z masłym cosnokowym i bockiym;
4. Marii Budz – za kapuste na maślonce;
5. Marii Kuchty – Pensjonat „Jutrzenka” – za sałote na kwaśnym mlyku i smolec ze skwarkami;
6. Piekarni Tradycyjnej GS Bukowina Tatrzańska Spółka z o.o. – za chlyb pasterski, chlyb bukowiański i chlyb zytni;
7. Anny Mrowcy – za gulaś myśliwski i kapuste biołom ze śmietanom i pomidorami;
8. Zofii Babiarz – za kwaśnice z zioberkiym i grulami oraz tarcioki z bryndzom i skwarkami;
9. Zofii Budz – Pensjonat „Zofijówka” – za kluski scykane z susonymi śliwkami i kluski scykane ze skwarkami;
10. Heleny Łapki – Gospoda „U Michałków” – gałuski z kapustom i skwarkami oraz moskole z masłym cosnokowym ;
11. Marii Cikowskiej – za moskole z masłym i bryndzom;
12. Józefy Kuruc – za moskole z masłym cosnokowym i bockiym;
13. Karczmy „U Leśnego” – za zupe chrzanowom z plackiym ziymniacanym i tatar z pstrąga wyndzonego;
14. Cukierni „Łasuch” – za kołoc z syrym i grulami, rogaliki drozdzowe z marmóladom oraz placek drozdzowy z borowkami;
15. Danuty i Józefa Chowańców – Pokoje Gościnne „U Mikołaja” – za tarcioki ze spyrkom;
16. Małgorzaty i Kazimierza Stachoniów – Pokoje Gościnne „Cichy Kącik” – gulaś segedyński dziadka Mikołaja;
Ponadto Jury postanowiło przyznać specjalne wyróżnienia dla następujących potraw:
• Nagrodę Prezesa Zarządu Głównego Związku Podhalan w Polsce Andrzeja Skupnia dla Karczmy „U Leśnego” za zupe chrzanowom z plackiym ziymniacanym oraz dla Małgorzaty i Kazimierza Stachoniów za gulaś segedyński dziadka Mikołaja.

• Nagrodę Wójta Gminy Bukowina Tatrzańska Stanisława Łukaszczyka dla Marii Budz za kapuste na maślonce oraz dla Zofii Babiarz za kwaśnice z zioberkiym i grulami.

• Nagrodę Dyrektora Bukowiańskiego Centrum Kultury „Dom Ludowy” Bartłomieja Koszarka dla Anny Mrowcy za kapuste biołom ze śmietanom i pomidorami oraz dla Danuty i Józefa Chowańców za tarcioki ze spyrkom.

• Nagrodę Prezesa Związku Podhalan Oddział Bukowina Tatrzańska Andrzeja Pietrzyka dla Grażyny Bukowskiej za sałote z grulami oraz dla Gospody „U Michałków” za gałuski z kapustom i skwarkami.

• Nagrodę Andrzeja Pietrasa dla Marii Kuchty za sałote na kwaśnym mlyku oraz dla Zofii Budz za kluski scykane z susonymi śliwkami i kluski scykane ze skwarkami.
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl