24.11.2014, 12:16 | czytano: 2026

XX Konkurs Potraw Regionalnych w Zaskalu (zdjęcia)

Fot. Michał Adamowski
Wszystkie sołectwa gminy Szaflary wzięły udział w XX Konkursie Potraw Regionalnych "Zoskalańskie jodełko", który odbył się w remizie OSP w Zaskalu.
Stoły z tradycyjnymi, dawnymi i współczesnymi potrawami, przygotowały gospodynie z Szaflar, Skrzypnego, Maruszyny, Zaskala, Boru, Bańskiej Wyżnej i Bańskiej Niżnej. Był też ósmy stół, z daniami narodowymi krajów Unii Europejskiej, przygotowany przez gospodynie z Zaskala.
Potrawy oceniało jury pod przewodnictwem dr Anny Mlekodaj z Podhalańskiej Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nowym Targu. Komisja przyznała równorzędne nagrody wszystkim uczestniczkom konkursu, ufundowane przez gminę Szaflary. Potrawy poświęcił proboszcz miejscowej parafii ks. Ryszard Gaweł. Gośćmi imprezy byli m.in. starosta nowotarski Krzysztof Faber, wójt gminy Stanisław Ślimak i wiceprezes Zarządu Głównego Związku Podhalan Alojzy Lichosyt.

W części artystycznej wystąpili: kapela góralska Czesława Joniaka ze Skrzypnego i dziecięcy zespół góralski "Zyngierki" działający przy Zespole Szkół Podstawowej i Gimnazjum w Maruszynie Dolnej pod kierownictwem Andrzeja Stramy. Imprezę prowadzili prezes Związku Podhalan w Zaskalu Andrzej Tylka i wiceprezes Jacek Król.

Po konkursie rozpoczęły się posiady przy muzyce. Zabawa trwała do późnych godzin wieczornych.

Organizatorami imprezy byli: Oddział Związku Podhalan w Zaskalu, Wójt i Rada Gminy Szaflary oraz Podhalańska Lokalna Grupa Działania.

r/ zdjęcia Michał Adamowski
Może Cię zainteresować
komentarze
xyz25.11.2014, 17:27
Jedzenie widze pierwsz klasa.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl