18.07.2017, 20:42 | czytano: 2761

45. Konkurs Potraw Regionalnych "Góralskie Jadło" w Łopusznej (zdjęcia)

zdj. Szymon Pyzowski
Ponad 460 potraw przygotowały gaździny z 16 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ, biorące udział w dorocznym Konkursie Potraw Regionalnych w Łopusznej.
W tym roku w szranki stanęły reprezentacje miejscowości: Dębno, Krauszów, Ostrowsko, Krempachy, Obidowa, Morawczyna, Długopole, Pyzówka, Łopuszna, Harklowa, Rogoźnik, Dursztyn, Gronków, Ludźmierz, Szlembark i Nowa Biała. Łącznie przygotowano 463 potrawy, 55 ciast i 37 napoi.
Przybyłych witali dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Łopusznej Józefa Kuchta z wójtem gminy Janem Smarduchem, a potrawy poświęcił proboszcz parafii w Łopusznej ks. Kazimierz Foltyn.

Samo ułożenie na niedużej powierzchni tylu potraw wymaga niezwykłej perfekcji i umiejętności. Dań z suto zastawionych stołów nie wolno było ruszać dopóty komisja - a w tym roku były dwie - nie przejdzie i nie oceni dań zaserwowanych. Dopiero wtedy goście mogli zacząć szturm z talerzykami i widelcami. Ilość chętnych spowodowała, że pierogi, golonka czy inne smakołyki znikały ze stołów w szybkim tempie. Czas konsumpcji umilał ze sceny Zespół Regionalny „Góralska Brać” z Łopusznej prezentując śpiewy i tańce podhalańskie, a po nich Orkiestra Dęta OSP z Krempach. Później na scenie zaprezentowała się Joanna Plewa, która tańczy w zespole regionalnym z Łopusznej a przed tygodniem brała udział w wyborach na Nojśwarniejsą Góroleckę zdobywając tytuł Norzetelniyjsyj 2017.

Każde KGW otrzymało nagrody rzeczowe i pieniężne a dodatkowo KGW z Rogoźnika i Morawczyny za pięknie udekorowany stół.

Komisja w składzie: Stanisław Buła - przewodniczący, Jadwiga Batkiewicz i Waldemar Pieczara po skosztowaniu 246 potraw, 22 ciast i 10 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:

KGW DĘBNO (34 potrawy, 4 ciasta, 1 kompot)
- flaczki po nasymu;
- młoda kapusta z koperkiem;
- kiska z cebulką i majerankiem;
- ciasto z makiem i jabłkami;

KGW KRAUSZÓW (21 potraw)
- pierogi z mięsem;
- kwaśnica na żeberkach;
- kluska tarta ze skwarkami;

KGW OSTROWSKO (29 potraw, 6 ciast)
- gulasz miłosny;
- zoproska;
- pasztetka ogrodowa;
- domowe pyszne masło;

KGW KREMPACHY (25 potraw, 2 ciasta, 3 herbaty)
- makowe bufty;
- babskie miyso na podniecynie;
- zapiekany ciućwajs;
- dziadowsko kasa
szczególne wyróżnienie: malinowa lemoniada i dobre herbaty

KGW OBIDOWA (29 potraw, 2 ciasta, 4 herbaty)
- pierogi z grulami i cebulą;
- poncki na parze z cornom porzeckom;
- golonka w miodzie;
- domowe masełko;

KGW MORAWCZYNA (42 potrawy) – po raz pierwszy na Konkursie Potraw Regionalnych
- trocinioki z kapustą;
- kluski bulowate ze zgniłych grul;
- zoproska z gulaszem;
- chleb domowy z masłem czosnkowym;

KGW DŁUGOPOLE (32 potrawy, 8 ciast, 2 herbaty)
- zupa grzybowa;
- tarcioki;
- kiska z młodą kapustą;
- pierś z pulosa z masełkiem;

KGW PYZÓWKA (34 potrawy, 2 ciasta)
- kluski bulaste mascone gęsiną;
- pasztet z soczewicą i żurawiną;
- zapiekane grule pod oscypkiem;
- jagnięcina cud z rozmarynem;

Komisja w składzie: Ewa Iwulska - przewodniczący, Stanisława Sołtys i Wiesław Parzygnat po skosztowaniu 217 potraw, 33 ciasta i 27 napoi przygotowanych przez 8 Kół Gospodyń Wiejskich postanowiła wyróżnić następujące potrawy:
KGW ŁOPUSZNA (23 potrawy, 7 ciast, 2 herbaty)
- marfianka;
- korpiele z flakami;
- sałata na zyntycy;
- piecono baranina z jarzynkami

KGW HARKLOWA (29 potraw, 3 ciasta, 4 napoje)
- polywka grzybowa;
- świynconka;
- gulasz horklowski;
- placki grulane z kapustą;

KGW ROGOŹNIK (30 potraw, 4 ciasta, 2 napoje)
- baron na soczewicy;
- kapuściano rózo;
- juzyna chłopsko;
- chlyb ziołowy;

KGW DURSZTYN (19 potraw, 6 ciast, 4 napoje)
- zufka z syrym na syrwotce;
- wątróbka wołowa zalywano kwaśnicom;
- gałuski z lisówkami;
- pierogi i naleśniki z bryndzom;

KGW GRONKÓW (24 potrawy, 3 ciasta, 4 napoje)
- flaki z korpiylym;
- zupa z chrzonym i jojkiym;
- kluska prażucha;
- wolowato kluska;

KGW LUDŹMIERZ (26 potraw, 4 ciasta, 8 napoi)
- golonka na kwaśnicy;
- marchew z grulami;
- kiska;
- zawijaniec drozdzowy z jabkiem;

KGW SZLEMBARK (37 potraw, 2 ciasta)
- przysmak teściowej z bobu;
- kluski z tartych gruli;
- grule mascone z prowdziwkami;
- pierogi z bobem;

KGW NOWA BIAŁA (29 potraw, 4 ciasta, 3 napoje)
- bufty;
- piyrogi prazone;
- sołata na śmietanie;
- moskole;

Na scenie przy GOK w Łopusznej zaprezentowali się m. in. Małgorzata Babiarz wraz Stanisławem Rzadkoszem i Marcinem Leśniakiem znani jako Megitza TRIO. Megitza porwała publiczność swoimi przebojami, nie szczędząc autografów nawet na koszuli jednego z fanów, a po koncercie długo pozowała do zdjęć i podpisywała płyty. Wystąpił także Mirosław Witkowski w koncercie będącym zwieńczeniem ponad miesięcznej pracy warsztatowej oraz przeglądu artystycznego "Poszukiwacze Artystycznych Pereł". Towarzyszył mu zespół i chór utworzonym z dzieci oraz młodzieży z ZSPiG w Łopusznej oraz Paniami z Kół Gospodyń Wiejskich.

Gwiazdą wieczoru był Kabaret Pod Wyrwigroszem który swoimi skeczami rozśmieszał, a do późnych godzin nocnych przybyłych na 45 Konkurs Potraw Regionalnych bawił zespół Sykowni. Całą imprezę w świetnej atmosferze prowadził Andrzej Jakubiec Kubosek.

sp, s/ zdj. Szymon Pyzowski
zobacz także
Zobacz pełną wersję podhale24.pl