17.02.2018, 11:35 | czytano: 1105

Made in Małopolska w Zakopanem

W dniach 24-25 lutego na Placu Niepodległości w Zakopanem odbędzie się Małopolski Festiwal Smaku - Made in Małopolska.
Przedsmak festiwalu będzie można poczuć już podczas specjalnych degustacji poprzedzających wydarzenie, które odbędą się w dniach: 23 lutego, w godz. 12-16 przy dolnej stacji kolejki na Gubałówkę oraz 24 lutego, w godz. 10-14 przy dolnej stacji kolejki linowej na Kasprowy Wierch. Finał imprezy zaplanowano na weekend 24-25 lutego na Placu Niepodległości w godz. od 11 do 19.
Dwudniowy Festiwal Smaku będzie miał charakter targów z udziałem małopolskich producentów żywności. Na smakoszy będą czekać m.in.: pierogi, ryby, wędliny, sery, miody i inne przysmaki. Atrakcją festiwalu będą pokazy gotowania na żywo prowadzone przez znanych kucharzy - Andrzeja Polana i Adama Chrząstowskiego. Mistrzowie przygotują małopolskie dania z produktów regionalnych w nowoczesnym wydaniu, których będą mogli skosztować uczestnicy festiwalu. Dla zmarzniętych amatorów zimowych atrakcji przygotowano ciepłe dania oraz grzańce z soków owocowych, podawane prosto z foodtrucka.

Podczas festiwalu nie zabraknie też dodatkowych atrakcji – zabaw i konkursów dla starszych i młodszych. Kulinarne aktywności poprowadzi Sylwia Ładyga – blogerka i uczestniczka znanych programów telewizyjnych.

Dodatkowo, w specjalnie zaaranżowanej kawiarence będzie można skosztować przygotowanej specjalnie na tą okazję kawy „Kaweleon”. Na smakoszy tego napoju będzie czekał ojciec Leon Knabit, który umili czas inspirującymi opowieściami. Będzie też można otrzymać autograf czy zrobić sobie selfie z tym – prawdopodobnie – najbardziej znanym zakonnikiem w Polsce.
|
Nie lada gratką będzie też możliwość kupna opakowania KawyLeona, tak aby cieszyć się jej smakiem w domowym zaciszu. Cały zysk z jej sprzedaży zostanie przeznaczony na Fundację Kropla Nadziei im. Ojca Leona Knabita, która wspiera dzieci z zanikiem mięśni. Partnerem wydarzenia są Polskie Koleje Linowe.

Źródło: organizatorzy, oprac. r/
Zobacz pełną wersję podhale24.pl