Nie dopisała pogoda – w niedzielę na Podhalu i Łopusznej padał deszcz. Mimo to tegoroczny 47. Konkurs Potraw Regionalnych należy zaliczyć do udanych, bo na wysokości zdania stanęły gaździny, które serwowały najlepsze góralskie przysmaki, organizatorzy, którzy przygotowali wiele atrakcji, i publiczność, której deszczyk nie przestraszył.
Konkurs tradycyjnie otwarła dyrektor łopuśniańskiego GOK-u Józef Kuchta. Towarzyszyli jej m.in. wójt Jan Smarduch, przewodniczący rady Wiesław Parzygnat i ksiądz proboszcz. W tegorocznym konkursie potraw wzięło udział 17 kół gospodyń wiejskich z terenu gminy Nowy Targ (z Krempach, Ludźmierza, Obidowej, Długopola, Waksmundu, Morawczyny, Ostrowska, Dursztyna, Harklowej, Nowej Białej, Krauszowa, Szlembarku, Dębna, Pyzówki, Rogoźnika, Gronkowa i Łopusznej).Konkursowi tradycyjnie towarzyszyły występy artystyczne. Przed publicznością zaprezentowały się zespoły Maguranka ze Słowacji i Rombań z Chyżnego, wystąpiły panie z KGW, odbył się koncert muzyki włoskiej w wykonaniu Andrea Lattarii, kabaretu Weźrzesz z Kielc, a program zakończyła zabawa przy muzyce zespołu Huzary.
Impreza miała również akcenty charytatywne. Do puszek zbierano datki na rzecz chorego na białaczkę Antosia z Łopusznej, miała też miejsce rejestracja dawców szpiku kostnego dla Mariusza z Harklowej.
Wyniki konkursu – koła i potrawy, za które zostały wyróżnione:
KGW Rogoźnik – 33 potraw
zupa bryndzowa,
marchwianka
KGW Krauszów – 30 potrawy
baranina w rozmarynie
sałata na maslance
KGW Obidowa – 29 potraw
kruche z borówkami
moskol grulany
KGW Morawczyna – 36 potraw
kluski scykane i bulowate
chlyb na zakwasie
KGW Dursztyn – 22 potraw
gałuski z bryndzom i syrem
grulownik
KGW Pyzówka – 41 potraw
pyzy pyzowiańskie
jagnięcina w kiszonej kapuście
KGW Szlembark – 35 potraw
woda zaprazowano
baranina długo piecono
KGW Łopuszna – 25 potraw
trzynsonka
kapusta z grzybami
KGW Ludźmierz – 46 potraw
świyzonka
marchew z grulami
KGW Ostrowsko – 26 potraw
bryjka
bób z majerankiem
goły z kapustą
fizoły ze śliwkami
cynaderki baranie
żmija dębniańsko
KGW Długopole – 38 potraw
kluski tarcioki
chleb na zakwasie
golonko w pokrzywach
KGW Nowa Biała – 35 potraw
sałata na śmietanie
pyncok z kapustą
gulaś śpiski
KGW Waksmund – 35 potraw
kwaśnica na baraninie z grulami
grzybowo z kluskami
jagnięcina w sosie własnym z grzybami
KGW Harklowa – 37 potraw
kwaśnica na gynsinie
placki z dynią
placki z kapustą
KGW Krempachy – 24 potraw
dziadki z bryndzom i skwarkami
barani przysmak
kurze zowijańce
KGW Gronków – 22 potraw
kluska grulano z bryndzom i wyndzonkom
zaprozka
świński kark z grulami opiekanymi
Z dużą radością jury stwierdziło, że wszystkie Koła kultywują dawne tradycje kulinarne regionu, mimo że otwierają się także na nowości. Konkurs w Łopusznej co roku pozwala przypomnieć smak dawnej niedzieli pachnącej ciastem drożdżowym z marmoladą, kruchym plackiem z jabłkami lub borówkami, ciastkami ze skwarkami, a czasami także sernikiem na kruchym spodzie.
Na osobną uwagę i uznanie zasługuje szeroki wybór rozmaitych napojów, począwszy od kawy zbożowej, przez herbaty ziołowe po współczesne soki z pokrzywy, imbiru, czarnego bzu itp.
Każde Koło biorące udział w Konkursie otrzymało nagrody pieniężnie, a każda gospodyni otrzymała upominek w postaci garnka.
Organizatorzy serdecznie dziękują wszystkim, którzy wsparli finansowo organizację 47 Konkursu Potraw Regionalnych w Łopusznej, byli nimi: Urząd Gminy Nowy Targ, Sołtys wsi Łopuszna oraz Rada Sołecka, Józef Galik - Żwirownia Łopuszna, Maria i Wiesław Jarząbek - Sklep spożywczo-przemysłowy – Łopuszna, Stanisław Żółtek - Ośrodek Szkolenia Kierowców – Klikuszowa, Stanisław Buła - Stadnina koni w Łopusznej, Małopolska Izba Rolnicza w Krakowie, Anna Klamerus z Nowego Sącza, PHU DĄB J.P.M. JANOS S.P. Dębno, Mieczysław Kowalewski i Marcin Chryc - Pasze dla ryb – Łopuszna, Handlowo-Produkcyjna Spółdzielnia Pracy Samopomoc Chłopska w Nowym Targu, Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach, Zakład Produkcji Mleczarskiej w Nowym Targu.
oprac. r/ zdj. Szymon Pyzowski