28.11.2019, 15:50 | czytano: 3312

Muzyczna uczta w Ochotnicy (zdjęcia)

Za nami druga edycja imprezy kulinarno-muzycznej pod nazwą Muzyczna Kuchnia Och. Przybyli do ochotnickiej restauracji goście po raz drugi otrzymali ucztę dla ciała i dla ducha.
Tym razem restauracja Och zaserwowała gościom: kwaśnicę wegańską z ziemniakami, tradycyjne ruskie pierogi, grillowane warzywa z czarnuszką, grillowaną kaszankę w kapuście, moskole i placki z blachy z bryndzą lub smalcem oraz słodkie wypieki. Pyszności były podane w formie szwedzkiego stołu, a uśmiechnięta obsługa dbała o to, aby dania były przez całą imprezę gorące i pachnące.
Gwiazdą muzyczną wieczoru był powstały w 2015 roku zespół Balkan-Artz, którego twórczość inspirowana jest muzyką rumuńską, bałkańską, węgierską i cygańską. Zespół powstał w Krakowie z połączenia fascynacji i doświadczeń muzycznych Olgi, Adama, Marcina i Nikolaya. Dzięki różnorodności ich zainteresowań muzyków, podczas koncertów BalkanArtz elementy muzyki ludowej łączą się z rock’n’rollem, darbuka wchodzi w dialog z gitarą basową, a sevdalinki wybrzmiewają obok utworów pochodzących z Rumunii. Zespół bardzo spodobał się ochotnickiej publiczności, która nie chciała puścić muzyków bez bisów.

Koniec koncertu nie był jednak końcem biesiady – aby spalić zjedzone kalorie można było potańczyć lub spędzić czas na rozmowach wśród przyjaciół. Po ilości gości, którzy przybyli na Muzyczną Kuchnię Och widać, że pomysł połączenia wspólnego biesiadowania przy tradycyjnych potrawach ze słuchaniem muzyki folkowej z różnych regionów, jest strzałem w dziesiątkę. Kolejna, trzecia edycja już w styczniu.

JD
Może Cię zainteresować
zobacz także
komentarze
gość20.02.2020, 14:42
A gdzie kapusta z grochem ,kluski z tartych ziemniakow , sapka itd...
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl