Klika tysięcy restauracyjnych gości wzięło udział w plebiscycie „Najlepsza restauracja” zorganizowanym przez MAKRO Polska. Mogli oni głosować na jeden z dziewięćdziesięciu lokali - uczestników programu Polskie Skarby Kulinarne. Najlepsi zostali zaprezentowani w albumie „Najlepsza Restauracja 2020”.
W zakopiańskiej restauracji Mała Szwajcaria odbyło się podsumowanie i wręczenie nagród zwycięskiemu zespołowi. Nagrody od organizatorów konkursu Polskie Skarby Kulinarne odbierał Jacek Kasprzycki, właściciel Małej Szwajcarii oraz Damian Taras, szef kuchni. Restauracja doceniona została za potrawę z pstrąga. Zapowiedział, ze na kolejną edycję konkursu przygotuje jagnięcinę podhalańską. W obszarze" Zakopane i Podhale" drugie miejsce zajęła Restauracja Kiyrnicka by Saguła w Rezydencji Gubałówka, trzecie - Restauracja Kopieniec w Hotelu Kopieniec w MurzasichluW plebiscycie Polskie Skarby Kulinarne w Krakowie zwyciężyła Restauracja Handelek, w Warszawie - Laska Marszałkowska, na Pomorzu - restauracja Kobaltowa w Hotelu Tristan w Kątach Rybackich, na Dolnym Śląsku - restauracja Tivoli w Legnicy.
Plebiscyt będzie kontynuowany - już w połowie lipca rusza jego druga edycja, w której goście wybiorą laureatów na cały rok 2021. W tym samym czasie pojawi się też nowa odsłona Polskich Skarbów Kulinarnych, pod hasłem “kultowych dań regionów”.
materiał prasowy, opr.s/ zdj. Piotr Korczak