17.09.2020, 14:29 | czytano: 2334

"Dary Ziemi zamknięte w słoiku" (zdjęcia)

Gminny Ośrodek Kultury w Łopusznej był organizatorem konkursu dla kół gospodyń wiejskich pt. „Dary Ziemi zamknięte w słoiku”.
Komisja konkursowa w składzie: Beata Szewczyk, Czesława Fic, Stanisława Sołtys, Józefa Kuchta, Wiesław Parzygnat i Józef Michalik oceniła 64 przetwory przygotowane przez 16 Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Nowy Targ i postanowiła przyznać następujące miejsca:
Miejsce I:

KGW Krempachy za
- pulpety z ryby leszcza;
- rydze po cygańsku;
- syrop sosnowo-jałowcowy;
- dżem z czerwonych pomidorów;
- nalewka z derenia;

KGW Ludźmierz za
- ogórki po żydowsku;
- dżem z cukinii i pomarańczy;
- shot witaminowy;
- sok z mięty;

KGW Szlembark za
- oscypki w ziołowej marynacie;
- nalewkę z głogu;

KGW Gronków za
- sałatkę warzywną;
- sok z dzikiej róży;
- dżem z czarnej porzeczki na surowo;

KGW Pyzówka za
- ogórki w zalewie curry;
- nalewkę z żurawiny i leśnych malin;
- sok z malin

KGW Morawczyna za
- dżem z głogu;
- syrop z gojoncyj cebuli (aloes);
- nalewkę na zgodę;

KGW Harklowa za
- korniszony;
- sok z pędów sosny;
- dżem leśny;
- syrop z mięty;

KGW Łopuszna za
- sałatkę „smaki lata”;
- sok z agrestu;
- dżem truskawkowo-jabłkowy;

KGW Długopole za
- patisony;
- dżem z brusznicy;
- dżem truskawkowy;

Miejsce II:
KGW Waksmund za
- sos słodko-kwaśny;
- sok ze stokrotek polnych;

KGW Dębno za
- ogórki z kalafiorem;
- syrop z mniszka;

KGW Obidowa za
- grzybki marynowane;
- konfitura z brusznicy i gruszek;
- nalewka z diurawca;

KGW Krauszów za
- leczo;
- powidła śliwkowe;

KGW Nowa Biała za
- ogórki kwaśne;
- syrop z kwiatów czarnego bzu;

KGW Rogoźnik za
- nalewkę z hibiskusa;
- słodką konfiturę z buraków

KGW Dursztyn za
- buraki w zalewie octowej;
- galaretkę agrestową;

„Komisja z uwagę na różnorodność i oryginalność prezentowanych przetworów, a także sposobów wykonania i przygotowania produktów i przypraw. Podkreśla także niepowtarzalność niektórych smaków, walorów zdrowotnych i wykorzystanie roślin leśnych, ogrodowych, polnych oraz ziół takich jak: mniszek lekarski, brusznica, głóg, kwiaty czarnego bzu, dzika róża, malina, żurawina, mięta, aloes, pokrzywa, sosna, jałowiec, a nawet i stokrotka polna” - czytamy w uzasadnieniu jury. „Komisja wyraża zadowolenie z powodu, iż wszystkie prezentowane przetwory wykonane zostały ze składników pochodzenia naturalnego oraz posiadają walory zdrowotne. Cieszy również fakt, że gospodynie z terenu Gminy Nowy Targ chętnie i licznie wzięły udział w Konkursie co potwierdza, iż w gospodarstwach domowych naszej Gminy wciąż wykonywane są przetwory na zimę”.

Oprac.r/ GOK Łopuszna
Może Cię zainteresować
komentarze
Ula17.09.2020, 18:11
Bardzo fajny konkurs. Też lubię robić przetwory i doceniam pracę innych. Piękne dary ziemi zamknięte w pięknych słoiczkach. Gratulacje dla wszystkich.
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl