ZAKOPANE. Drugi dzień Europejskich Targów Produktów Regionalnych minął pod hasłem spotkań z kulturą, tradycją i smakami różnych regionów Polski.
Targi potrwają do 15 sierpnia. W tym czasie prezentowana będzie bogata oferta produktów: wyroby wędliniarskie, mleczarskie, cukiernicze, ale także unikatowe wyroby rękodzielnicze. Nie zabraknie koncertów i warsztatów.Wśród wystawców w wiosce targowej dużą popularnością cieszył się Food Truck “Dobre z Lasu”, pod patronatem Ministerstwa Klimatu i Środowiska, w którym serwowane były burgery z dzika.W Zarembku Tradycji odbyły się spotkania „W gościnie u Chłopa Świętokrzyskiego”. O świętokrzyskiej gościnności opowiadał Grzegorz Szymański, właściciel Zagrody Edukacyjnej Ostoja Dworska.
W ramach drugiej prelekcji z cyklu „Bezpieczni w regionie tatrzańskim”, o podstawach bezpieczeństwa podczas przebywania na wakacjach w naszym regionie opowiadali funkcjonariusze Komendy Powiatowej Policji w Zakopanem.
Na koniec dnia odbyła się prezentacja miodów pszczelich “Dolina Tatr” w wykonaniu Rodzinnego Gospodarstwa Pasiecznego Izabela i Jacek Sikoniów.
opr. s/ zdj. Piotr Korczak