04.01.2024, 14:17 | czytano: 2052

Małopolski wypas kulturowy owiec

Arch. Podhale24.pl
Zarząd Województwa Małopolskiego ogłosił kolejną edycję konkursu pn. „Małopolski wypas kulturowy – ekstensywne metody gospodarowania jako ekologiczny sposób zachowania bioróżnorodności i krajobrazu w 2024 roku”. Pula środków w tej edycji wynosi 2 mln złotych.
Łąki i pastwiska są półnaturalnymi zbiorowiskami roślin i pełnią istotną rolę dla podtrzymania poziomu różnorodności biologicznej i krajobrazowej. Aby zapobiec degradacji środowiska, konieczne są działania w ramach jego czynnej ochrony. Jednym z nich jest prowadzenie gospodarki pasterskiej, mające na celu podtrzymanie użytków zielonych. Konieczne jest zatem powstrzymanie procesu sukcesji wtórnej, czyli zarastania i zaniku tych cennych przyrodniczo obszarów województwa poprzez prowadzenie wypasu kulturowego owiec.
Wypas jest również nieodłączną częścią dziedzictwa kulturowego terenów górskich. Stanowi źródło utrzymania lokalnej społeczności oraz podstawę do otrzymania surowców niezbędnych do wytwarzania produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia tj. bryndza podhalańska, oscypek, redykołka oraz Chronione Oznaczenie Geograficzne - jagnięcina podhalańska.

W 2023 r. udzielono dotacji na łączną kwotę: 1 999 837,80 zł. Środki te trafiły do 92 baców, wypasających na łącznej powierzchni 3 333,07 ha, w ramach konkursu w 2023 roku w wypasie brało łącznie ponad 19 tys. sztuk owiec.

Uprawnione organizacje pozarządowe mogą składać oferty w otwartym konkursie ofert na realizację zadania publicznego Województwa Małopolskiego do dnia 26 stycznia 2024 r.

Źródło: Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego, oprac. r/
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl