Młodzież z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu wzięła udział w XXI edycji Małopolskiego Konkursu "Stół pięknie nakryty - z tradycją do przyszłości...". Uczennice wystartowały w dwóch kategoriach: cukiernik i barman - kelner.
III miejsce w kategorii cukiernik zajęła Kinga Budz uczennica kl. III technikum kształcącego w zawodzie technik technologii żywności.Kinga przygotowała deser wydany na białych talerzach z obowiązkowymi składnikami: orzech, czekolada oraz jagoda leśna. Zwycięski deser udekorowała kremami z mascarpone i białej czekolady z dodatkiem konfitury jagodowo-porzeczkowej, świeżych jeżyn, borówek amerykańskich oraz mięty i suszonych kwiatów ślazu. Wiktoria Czajka z kl. III TTŻ, również w kategorii cukiernik, przygotowała brownie z musem jagodowym i żelką mango - marakuja, a Karolina Skupień z kl. V TŻiUG w kategorii barman - kelner nakryła stół łącząc tradycję z nowoczesnością oraz przygotowała drinka na bazie wybranego musu, a dodatek stanowiła biała trufla i syrop fiołkowy.
Udział w konkursie "Stół Pięknie Nakryty..." był doskonałą okazją do zaprezentowania wysokich umiejętności zawodowych uczniów ZSCKR Nowy Targ.
Opiekun: Regina Leja, Dorota Kościelniak
źródło: szkoła