5 grudnia b.r. w Warszawie odbył się Ogólnopolski Konkurs Barmański Monin Cup Junior. W tym prestiżowym konkursie Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu reprezentowała Karolina Skupień, uczennica kl. V technikum kształcącego w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs składał się z dwóch etapów:- półfinał: zawodnicy przygotowali autorski bezalkoholowy koktajl typu long drink na bazie produktów Monin.
- finał: trzech najlepszych półfinalistów zmierzyło się z zadaniem przygotowania 8,5-litrowej lemoniady na bazie syropu Cloudy Lemonade Base MONINKarolina w etapie półfinałowym przygotowała koktajl BioSYNERGIA, który składał się z mango, puree ananasowego, mleka kokosowego i miodu. Jako jedyna z 24 uczestników do przygotowania koktajlu wykorzystała metodę blenderowania. Pozostali uczestnicy wybrali shaker, a metoda naszej uczennicy zdobyła uznanie Jury.
Ogólnopolski Konkurs Barmański to doskonała okazja do zaprezentowania swoich umiejętności zawodowych, nawiązania kontaktów branżowych oraz zdobycia cennych doświadczeń.
Opiekunowie konkursu: nauczycielka Doroty Kościelniak oraz barman Krzysztof Mirga.
źródło: szkoła