Uczniowie zakopiańskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-turystycznych - Bartosz Skupień i Jakub Dziubas (klasa 4G) pod opieką Małgorzaty Karpiel oraz Rafała Dorociuka wzięli udział w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Targów Ekogala Rzeszów 2024.
Ekogala to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. a towarzyszący im od samego początku konkurs współorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.Jury profesjonalne oceniało w skali 100 pkt. a techniczne 50 pkt.
W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, na Słowacji i w Ukrainie.
"Udało się... ciężka praca, próbne przeroby, analizy, dyskusje. Było warto. Zasłużone II miejsce i największy progres w pracy zespołu od zeszłego roku w ocenie jury! Danie główne - kaczka w jeziorze smaku, deser - biała nie tylko czekolada oraz wspaniała współpraca chłopaków i mamy" - czytamy w komentarzu.
źródło: ZSHT, s/