19.12.2024, 21:42 | czytano: 536

Uczniowie "Hotelarza" w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego (zdjęcia)

arch. szkoły
Uczniowie zakopiańskiego Zespołu Szkół Hotelarsko-turystycznych - Bartosz Skupień i Jakub Dziubas (klasa 4G) pod opieką Małgorzaty Karpiel oraz Rafała Dorociuka wzięli udział w finale XVIII Europejskiego Konkursu Kulinarnego podczas Targów Ekogala Rzeszów 2024.
Ekogala to międzynarodowe targi żywności i produktów wysokiej jakości organizowane są przez Samorząd Województwa Podkarpackiego od 2006 r. a towarzyszący im od samego początku konkurs współorganizowany przez Zespół Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie.
W tej edycji tematem przewodnim konkursu była pierś z kaczki typu mularda węgierska "Magret de canard". Uczniowie mieli za zadanie przygotować osiem porcji dania głównego z wykorzystaniem piersi z kaczki, czerwonej kapusty, rodzynek, imbiru i sosu demi-glace oraz osiem porcji deseru talerzowego z dowolnych owoców jagodowych, białej czekolady i wanilii. Potrawę konkursową należało przygotować z zastosowaniem technik zachowujących wysoką wartość odżywczą produktów - i to wszystko w czasie 90 minut.

Jury profesjonalne oceniało w skali 100 pkt. a techniczne 50 pkt.

W konkursie wzięło udział 9 dwuosobowych drużyn z różnych szkół gastronomicznych w Polsce, na Słowacji i w Ukrainie.

"Udało się... ciężka praca, próbne przeroby, analizy, dyskusje. Było warto. Zasłużone II miejsce i największy progres w pracy zespołu od zeszłego roku w ocenie jury! Danie główne - kaczka w jeziorze smaku, deser - biała nie tylko czekolada oraz wspaniała współpraca chłopaków i mamy" - czytamy w komentarzu.

źródło: ZSHT, s/
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl