26.03.2012, 19:52 | czytano: 1769

COMENIUS – uczniowie II LO w Nowym Targu w Bretanii (zdjęcia)

arch. szkoły
W II Liceum Ogólnokształcącym w Nowym Targu zakończył się drugi etap pracy nad projektem Europe is Culture without Borders realizowanym w ramach unijnego programu Comenius. Na początku marca przedstawiciele szkoły uczestniczyli w spotkaniu w katolickim Lycée Saint-Charles w Saint-Brieuc we Francji.
Przyjechali tutaj również reprezentanci pozostałych szkół partnerskich: Niemcy z Ettlingen, Włosi z Belpasso i Turcy z Istambułu. Temat spotkania był niewątpliwie bardzo interesujący i „smaczny”, bo poświęcony tradycjom kulinarnym.
Uczniowie byli goszczeni przez francuskie rodziny, a w szkole i podczas wyjazdów edukacyjnych pracowali w wielonarodowościowych zespołach. Uczestnicy spotkania obejrzeli prezentację na temat Bretanii, brali udział w konkursie wiedzy na temat poszczególnych krajów, przedstawili prezentacje multimedialne poświęcone tradycjom kulinarnym w swoich państwach oraz pracowali nad projektem międzynarodowej książki kucharskiej. Szczególnie ciekawym doświadczeniem było zwiedzanie farmy ostryg w Plouézec Port Lazo. Oczywiście połączone z degustacją. Zwieńczeniem kulinarnej części projektu były warsztaty, podczas których każda z grup przygotowywała swoje specjały, po czym nastąpiło wspólne biesiadowanie. Tak miło rozpoczęty wieczór zakończył się nauką tańców bretońskich i wspólną zabawą.

Gospodarze zorganizowali również wycieczki, podczas których goście mogli zwiedzić malownicze zakątki Bretanii i pobliskiej Normandii: Mount Saint – Michel, Saint-Malo i Paimpol. Program pobytu obfitował w wiele atrakcji i dawał możliwość poznania codzienności i przeszłości Bretanii – krainy ze wszech miar fascynującej. Poznać można było nie tylko kuchnię bretońską z jej pysznymi owocami morza, galettes i crepes (czyli właściwie naleśnikami na słono i słodko) i karmelem, ale też choć na chwilę zanurzyć się w przeszłości tej krainy. Krainy, w której do dzisiaj mówi się w języku bretońskim, krainy, która zrodziła jedne z najpiękniejszych średniowiecznych opowieści, krainy marynarzy i korsarzy.

Anna Miśkowiec, Agnieszka Błach
zdj. arch. szkoły
Zobacz pełną wersję podhale24.pl