Już po raz kolejny uczniowie Prywatnego Technikum Hotelarskiego w Zakopanem brali udział w targach gastronomicznych „Gastrofest”. W trakcie trwania targów realizowany był międzynarodowy projekt pod nazwą „Wyszehradzkie gotowanie – uczymy się wspólnie gotować”. Biorące w nim udział szkoły z tzw. „Grupy Wyszehradzkiej” – czyli Czech, Węgier, Słowacji i Polski prezentowały kulinarne atrakcje krajów z których pochodzą, a także uczyli się nawzajem gotować.
W tym roku naszą szkołę, a zarazem nasz kraj reprezentowali: Adelina Grela, Anna Żołnierczyk i Andrzej Krzeptowski. Nasi uczniowie uczyli Czechów, Węgrów i Słowaków jak przygotowuje się łazanki i żurek z białą kiełbasą. Od swoich kolegów i koleżanek natomiast dowiedzieli się jak gotować słowackie bačove guličky (pasterskie kulki), czeskie lĭvance se švestkovými povidly (placki drożdżowe z cynamonem i powidłem śliwkowym) oraz węgierski bogracz.W trakcie trwających trzy dni targów (8-10.11.2012) można było obejrzeć niezliczoną ilość pokazów i prezentacji dotyczących zarówno gastronomii jak i turystyki oraz degustować potrawy z całego świata między innymi mięso krokodyla czy antylopy.Wspólne gotowanie na długo zostanie w pamięci wszystkich uczestników targów. A już za rok kolejna 16 edycja Festiwalu „Gastrofest” w Czeskich Budziejowicach.
Bernadetta Zatłoka, PTH w Zakopanem/ zdj. arch. szkoły