21 maja w ZSZiP zorganizowano III Festyn Zdrowia. Przedsięwzięcie było realizowane w ramach ogólnopolskiego projektu edukacyjnego pt. „Czas na zdrowie”. Głównym celem Festynu Zdrowia jest popularyzacja idei zdrowego stylu życia, a szczególnie zdrowego odżywiania, żywności ekologicznej oraz aktywności fizycznej. Współcześnie bowiem obserwujemy niepokojące tendencje wzrostu zaburzeń zdrowotnych spowodowane korzystaniem z udogodnień cywilizacyjnych.
Do realizacji projektu została powołana grupa 10 uczniów pod nazwą „Zdrowy Zespół” pod kierunkiem opiekuna - p. Małgorzaty Hryc.Podczas imprezy Zdrowy Zespół uświadamiał ogromną rolę sposobu odżywiania w życiu każdego człowieka, jego wpływ na nasze zdrowie i funkcjonowanie. Wiedza zdobyta w czasie realizacji projektu nt. zasad funkcjonowania organizmu pozwoli każdemu na dokonywanie świadomych wyborów służących zdrowiu. Trudno bowiem we współczesnym świecie odróżnić wartościowe produkty od reklamowanych nowinek zaburzających naturalne mechanizmy organizmu.W Festynie brali udział uczniowie naszej szkoły oraz szkół ze Szczawnicy i Krościenka: SP nr 1 im. Henryka Sienkiewicza, SP nr 1 im A. Mickiewicza, Gimnazjum im. ks. prof. J. Tischnera, Publiczne Gimnazjum im. Jana Pawła II oraz VI Gimnazjum Małopolskiego Centrum Edukacji.
Przygotowany program obfitował w wiele atrakcji, przygotowanych przez nauczycieli i uczniów ZSZiP. Jedna z sal lekcyjnych została przeobrażona w salę kinową, w której odbywał się pokaz filmów pt. „Śmietnik w mojej głowie”. W ciekawy i przystępny sposób przybliżał on problematykę właściwego odżywiania. W pracowni technologii gastronomicznej przygotowany był eko-poczęstunek: dipy warzywne z dodatkami, crunchy owsiano-owocowe z miodem i jogurtami, naleśniki z mąki razowej, szaszłyki owocowe z sosami, soki owocowe i ziołowe, koreczki warzywne, ciasteczka dietetyczne. Przygotowane również były stanowiska konsultacyjne i oferujące porady dotyczące zdrowego odżywiania i odchudzania. Można było obalić powszechne mity dotyczące odchudzania, obliczyć indywidualne dobowe zapotrzebowanie na podstawowe składniki odżywcze oraz poznać złote zasady żywieniowe. W pracowni informatycznej odbywała się zmagania „Turnieju wiedzy o żywieniu i aktywności sportowej” a zwycięskie zespół zostały uhonorowane pamiątkowym dyplomem i nagrodą w postaci owocowego szampana. Wszyscy zainteresowani wpływem odżywiania na urodę mogli w specjalistycznej pracowni kosmetycznej uzyskać informacje na ten temat od słuchaczek II roku Szkoły Policealnej dla Dorosłych - Technikum Usług Kosmetycznych. Ochotnicy mogli skorzystać także z zabiegów upiększających - masażu twarzy, makijażu codziennego lub wieczorowego, masażu dłoni.
Tego dnia nie mogło również zabraknąć promocji aktywności fizycznej jako ważnego elementu utrzymania zdrowia. Młodzież wraz z opiekunami wzięła udział w grach i zabawach sportowych, ubiegając się tym samym o tytuł „Najlepiej wysportowanej klasy”. Wszystkie konkurencje były powodem do dobrej zabawy i integracji zespołów klasowych. Zwycięskie drużyny oprócz dyplomów zdobyły również nagrody w postaci „Bomby witaminowej” składającej się ze świeżych owoców.
Do wypełnienia programu III Festynu Zdrowia przyczynili się również studenci PPWSZ z Nowego Targu wraz z opiekunem, prezentując i ucząc sposobów udzielania I pomocy oraz ratowania zdrowia i życia w sytuacjach nagłych, mogących przydarzyć się na co dzień, takich jak na przykład zadławienie.
źródło: szkoła