11.04.2016, 22:23 | czytano: 1304

ZSCKR Nowy Targ – „Australijski poczęstunek”

arch. szkoły
W Miejskim Ośrodku Kultury w Nowym Targu w ramach VI Dni Australii - Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu przygotował australijski poczęstunek.
Serwowano między innymi:
- lamingtony kokosowe- rodzaj słodkich ciasteczek w kształcie kostki obtoczone wiórkami kokosowymi. Czasami kojarzone z ciasteczkami robionymi przez nasze mamy i żony.
- pavlova - deser australijski - rodzaj tortu bezowego udekorowany bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nazwa pochodzi od rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej, która gościła właśnie w Australii,
- anzac biscuits - ciasteczka robione z płatków owsianych, kokosa, mąki i cukrowego syropu, popularne w Australii i Nowej Zelandii.
Australijskie przysmaki okazały się ucztą dla podniebienia i smakowały wybornie miłośnikom Australii licznie przybyłym na spotkanie.

Uczniowie szkoły przygotowali dania oraz catering pod przewodnictwem nauczycieli przedmiotów zawodowych: Łukasza Fudali, Doroty Kościelniak, Józefa Bąbola. Słodkie przekąski serwowały: Izabela Krupa oraz Bożena Maśnica z kl. 3 technikum kształcącego w zawodzie Technik żywienia i usług gastronomicznych.

Młodzież z ZSCKR kolejny już raz udowodniła, że odległe geograficznie kuchnie - są im bardzo bliskie. Z wielką przyjemnością lubią podróżować po kulinarnej mapie świata i już nie mogą się doczekać nowych wyzwań.

źródło: ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl