Zwyczaj jedzenia słodkich pączków pojawił się w Polsce około XVII wieku, ale wtedy jeszcze wyglądały one nieco inaczej niż obecnie. Miały w środku ukryty orzeszek, a ten, kto trafił na taki pączek, miał cieszyć się dostatkiem, szczęściem i powodzeniem. Tradycja do dziś nakazuje, aby w Tłusty Czwartek zjeść choć jednego pączka. Kto tego nie zrobi, temu do końca roku nie będzie się wiodło.
W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu tradycji stało się zadość. W czwartkowy dzień całej społeczności szkolnej towarzyszyły cieplutkie i pachnące pączki. Wszyscy raczyli się lukrowanymi i pięknie zdobionymi pączusiami. Pysznym dodatkiem do pączków były posypane cukrem pudrem tradycyjne faworki.Praktycznie wszyscy włączyli się w „Szkolne święto pączka”. Jedni smażyli, inni degustowali, a jeszcze inni profesjonalnie serwowali kawkę, która wybornie smakowała z pączkami i faworkami. Szkolny barek w czwartek tętnił życiem. "Szefowali" w nim uczniowie z klasy III technikum żywienia i usług gastronomicznych, którzy ukończyli kurs barmański i z dumą prezentowali swoje umiejętności, profesjonalnie serwując kawę z ekspresu oraz herbatę.
źródło: ZSCKR Nowy Targ