08.02.2022, 10:49 | czytano: 2760

Los jest jak kelner i nie spieszy się z…

Dlaczego 6 lutego jest dniem ważnym dla barmana, 25 marca dla kelnera, a 9 września dla baristy? Czy to prawda, że los jest jak kelner i nie spieszy się z podawaniem na tacy? A ile jest prawdy w powiedzeniu, że nie ma problemu, którego filiżanka kawy by nie rozwiązała?
Na te pytania mogą już śmiało odpowiedzieć uczniowie Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Augustyna Suskiego w Nowym Targu, którzy podczas ferii wzięli udział 
w kursach dla Baristów oraz Barmanów Kelnerów.
Podczas 40 godzinnego kursu Barman Kelner, uczniowie zgłębiali koktajlowe rzemiosło, zapoznali się z wiedzą towaroznawstwa alkoholi świata, przygotowywali różne rodzaje napojów alkoholowych i bezalkoholowych wedle standardów IBA. Ponadto poznali zasady obsługi gości przy stole i zgłębiali arkana sztuki kelnerskiej. Jednym słowem było dużo wstrząsania, mieszania, miksowania i serwowania, a korytarzami szkolnymi z pełną gracją przechadzali się ‘młodzi kelnerzy’ opanowujący sztukę serwowania i podawania posiłków oraz napojów.

W tym samym czasie uczniowie biorący udział w 20-godzinnym kursie dla przyszłych baristów, poznawali rodzaje kaw, sposoby palenia kawy i jej przygotowywania. I jak to czasem bywa, po kilku godzinach pracy drzwi w drzwi, obie grupy połączyły swoje siły i zajęły się przygotowywaniem drinków alkoholowych i bezalkoholowych na bazie kawy. Jednym słowem, barman i barista – dwa bratanki i w jednym działali budynku. Dzięki olbrzymiej wiedzy instruktorów i szkoleniowców, ich pasji i zaangażowaniu, uczniowie ZSCKR zdobyli kolejne umiejętności zawodowe.

Bez wątpienia, to były bardzo aktywne ferie dla uczniów ZSCKR w Nowym Targu. 20 uczniów wzięło udział w 2 edycjach kursu dla baristów, 15 uczniów zdobywało szlify w sztuce barmańsko kelnerskiej; 8 uczniów zdobyło uprawnienia instruktora rekreacji, a 15 rozpoczęło kurs prawa jazdy. Co więcej, nie zwalniamy tempa, ponieważ przed nami kolejne wyzwania. Na wiosnę startuje kolejna edycja kursu dla barmanów i kelnerów, a także dla baristów
 i sommelierów. Dla wielbicieli zwierząt przygotowujemy kurs z rozczyszczania i podkuwania, a dla miłośników kwiatów kurs florysty i komputerowego projektowania ogrodów. A to wszystko jest organizowane w ramach projektu „INTENSYFIKACJA KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W SZKOŁACH PROWADZONYCH PRZEZ MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI NA TERENIE WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO”.


ZSCKR Nowy Targ
Może Cię zainteresować
zobacz także
Może Cię zainteresować
Zobacz pełną wersję podhale24.pl